Slik fant Gary Moore sin unike tone

Avslørte hemmeligheten til NRK under Bergenfest i 2000.

Video Gary Moore på Bergenfest

SE BLUESFESTEN: Gary Moore spille 'Oh Pretty Woman' i Bergen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mannen bak hits som «Over The Hills And Far Away» og «Still Got The Blues» døde mens han var på ferie i Spania. Han ble funnet livløs av kjæresten sin ved firetiden om natten. Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderer med at 58-åringen døde av hjerteinfarkt, skriver britiske Daily Mirror.

Gary Moore på scenen under en festial i Holland i 2010

DØDE I GÅR: Gary Moore på scenen i 2010, da han spilte rock igjen for første gang siden 1990.

Foto: Marten van Dijl / Afp

- Tok en Bon Scott

Mandag meldte tabloiden The Sun at Gary Moore mer eller mindre hadde drukket seg i hjel. Avisen påstod at den nordirske gitaristen hadde inntatt betydelige mengder champagne og brandy, for deretter å ha blitt kvalt i sitt eget spy i søvne. Dersom det stemmer, forlot han verden på samme måte som blant andre Bon Scott (AC/DC) og John Bonham (Led Zeppelin), som begge døde i 1980.

- Gary var robust, han var ikke noe rock & roll-vrak. Han var i god form, sa tidligere Thin Lizzy-gitarist Eric Bell til BBC da dødsfallet ble kjent.

Moore var selv medlem i gruppen ved flere anledninger, men deltok bare på ett helt album, «Black Rose» fra 1979.

Hylles av musikere

I 2000 var Gary Moore en av hovedattraksjonene under Bergenfest, hvor han opptrådte i utsolgte Grieghallen. I et NRK-intervju fortalte han om hemmeligheten bak sin unike gitartone, som er blitt lovprist av alle fra Black Sabbaths Geezer Butler til Nightwish-vokalist Anette Olzon.

- Vi må alle gjennom fasen hvor du imiterer heltene dine. Etter en tid smelter alt sammen, og du får din egen tone. Noe av det likner kanskje, men du spiller det på din egen måte. Slikt tar tid, det kommer ikke med én gang, sa Moore til reporter Halvor Folgerø den gang.