Hopp til innhold

Slik er det å bo langs «Norges verste vei»

E16 BERGEN-VOSS (NRK): – Det er dager jeg bestemmer meg for at jeg ikke vil kjøre på vegen. Anne Lise Leiren Mastervik var selv nær ved å bli truffet av et skred på strekningen for tre år siden.

 Anne Lise Leiren Mastervik

FØLER SEG UTRYGG: Anne Lise Leiren Mastervik velger enkelte dager å holde seg hjemme.

Foto: Christian Lura / NRK

– Jeg hadde vært inne ved Stamnes og skulle tilbake til Arna. Før jeg la ut på turen tenkte jeg at det kommer nok ikke til å gå noen ras i dag. Likevel hadde jeg en litt vond følelse i kroppen da jeg kjørte.

– På vei ut av Bogetunnelen stanser traileren som kjørte foran meg. Samtidig så jeg at jord og stein kom rasende nedover fjellsiden. Det hele var en svært ekkel opplevelse, sier Leiren Mastervik til NRK.

Stort engasjement

NRKs kåring av «Norges verste vei» har vekket stort engasjement over hele landet. Mer enn 3000 forslag er kommet inn.

En fagjury utnevnt av NRK kokte ned forslagene til det de mente var landets ti verstinger, og åpnet fredag kveld for at publikum kunne avgi sine stemmer. Avstemningen stengte natt til mandag, og fikk inn mer enn 39 000 stemmer.

Resultatet viser at E16 mellom Voss og Bergen er "Norges verste vei".

E16 Arna - Voss

GUL MIDTSTRIPE, MEN FARLIG VEG: E16 mellom Arna og Voss.

Foto: Christian Lura / NRK

41 liv på 28 år

Dagens vei mellom Arna og Voss stod ferdig i 1990. I løpet av disse 28 årene har det vært 400 trafikkulykker. 41 mennesker har mistet livet, mens 100 er blitt hardt skadet. I løpet av den samme perioden har det gått 180 ras og skred på den samme strekningen.

Anne Lise Leiren Mastervik har engasjert seg for å fremskynde byggingen av ny veg. I mai i fjor overleverte hun på vegne av Aksjonsgruppen for ny E16, 10.000 underskrifter til statsminister Erna Solberg.

– Dette er jo egentlig en forferdelig pris å få. Samtidig dreier det seg jo om både en lokal-, regional-, nasjonal- og internasjonal veg, som absolutt bør ha en europeisk standard, sier Leiren Mastrevik.

Erna Solberg mottar 10.000 underskrifter for tidligere utbygging av E16

KRAV OM NY E16: Anne Lise Leiren Mastervik overlever de 10.000 underskriftene til statsminister Erna Solberg.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Usikker byggestart

De siste årene er flere strakstiltak innført for å gjøre veien sikrere. Tunnelvegger er kalket, farten er redusert og rumlefelt kommet på plass. Det førte til at færre omkom på veien, før det i fjor var tre nye dødsulykker på veien.

Det eksisterer planer for bygging av ny E16 mellom Arna og Voss. Myndighetene har håpet på byggestart i 2022, men første spadetak kan også bli utsatt til 2024. Det vil ta 17 år før hele strekningen er opprustet.

Ordførerne i kommunene Vaksdal og Voss mener der haster med å komme i gang med arbeidet.

– Vi står på for å fremskynde utbyggingen, sier ordfører Eirik Haga (A) i Vaksdal kommune.

Eirik Haga og Hans-Erik Ringkjøb

ØNSKER SEG NY VEG: Ordfører Eirik Haga (A) i Vaksdal og ordfører Hans-Eirik Ringkjøb (A) i Voss kommune på plass ved E16.

Foto: Christian Lura / NRK