Måtte sette bilen på toget for å få premieren på luften

Eli Kari Gjengedal og «Værbitt»-gjengen vil finne det perfekte været til direktesendingene i sitt nye program. Da må ukonvensjonelle transportmetoder tas i bruk.

Eli Kari Gjengedal Finse

BILEN MÅTTE TA TOGET: Eli Kari Gjengedals nye værprogram går direkte fra Finse søndag kveld. Når det ikke var mulig å komme seg frem med bil, måtte programskaperne se seg om etter alternative løsninger.

Foto: Sindre Skrede / NRK

– Disse beredskapsvognene brukes egentlig for å frakte frem brannbiler og ambulanser dit det ikke går vei, forteller Kristin Ytre-Arne, prosjektleder for «Værbitt».

Men lørdag sto plutselig en av NRKs satelittbiler på perrongen på jernbanestasjonen på Ål, klar til avgang.

Destinasjon: Finse.

– Det er helt spesielt at vi reiser på denne måten, og vi satte oss selv på en veldig stor prøve når vi valgte et sted det ikke er mulig å kjøre til på vinteren. Men vi traff på veldig velvillige folk i Jernbaneverket og NSB når vi kom med denne forespørselen, forteller Ytre-Arne.

Se video fra når bilen ankommer Finse (artikkelen fortsetter under):

Klart for direktesending på Finse

Foto/redigering: Espen Hobbesland

Regi fra togstasjonen

«Værbitt» er NRKs nye TV-serie om det mangfoldige norske været. Gjennom det siste året har Eli Kari Gjengedal trålt Norge på kryss og tvers for å møte været og se hvordan det påvirker folk i det ganske land. Når serien starter søndag kveld, er statsmeteorolog John Smits ved den kjente værdamens side på Finse.

– Finse er jo kjent for enormt mye forksjellig vær, også utenfor Norges grenser, så det var et naturlig sted å starte, sier Ytre-Arne.

Det skal ganske mye planlegging til for å avholde en direktesending fra et sted uten farbar bilvei. Men transporten på toget gikk som smurt, og gjengen bak programmet har nå fått stablet et regirom på beina inne på togstasjonen på Finse. Derfra skal de se til at den første av totalt åtte sendinger går som planlagt.

– Hun er veldig leken

Programleder Eli Kari Gjengedal er mest kjent for sine tolv år i TV2, og Ytre-Arne er veldig glad for å få henne med på laget.

– Hun er veldig begeistret og leken i sin tilnærming til været, og til folk hun møter. Hun er den som kan få frem humoren rundt at det regner. John Smits kommer med forklaringene på hvorfor været blir som det blir, forteller Ytre-Arne.

Premieren går altså av stabelen på Finse. Hvor de neste programmene skal sendes fra, er ennå ikke planlagt.

– Vi har åtte temaer vi skal ha programmer om, og reiser til det stedet med det været som passer best til temaet. Det skal John Smits hjelpe oss med, og vi kommer i tillegg til å be folket om tips til steder vi kan sende fra via Facebook, forteller prosjektlederen.

LES OGSÅ: Klar for tidenes værstunt