Slik blir det nye kartet over Hordaland

Kommunene Nordhordland, Bjørnefjorden og nye Ullensvang ble vedtatt i kveld. Se resultatene fra kommunestyremøtene her.

Laster kart, vennligst vent...

Kommunene Radøy, Meland og Lindås har i dag vedtatt sammenslåing. Fjell, Sund og Øygarden vedtok å gå i lag i går. I tillegg blir Bjørnefjorden kommune og Ullensvang kommune en realitet.

Det har vært kommunestyremøter om kommunereformen flere steder i Hordaland i dag.

  • I Fusa sa politikerne ja til sammenslåing med nabokommunen Os. Fire representanter stemte mot. 17 stemte for.
  • I Os stemte 33 av 35 politikere for sammenslåing med Fusa.
  • På Osterøy stemte de folkevalgte nei til sammenslåing med Bergen, Vaksdal og Samnanger. 20 stemte mot og 7 representanter stemte for sammenslåing. Fra før har også Vaksdal stemt nei.
  • På Fitjar stemte hele kommunestyret, med unntak av én representant, mot å slå seg sammen med Stord.
  • I Odda stemte et enstemmig kommunestyre for sammenslåing med Ullensvang.

Duket for Bjørnefjorden kommune

Fusa-ordfører Atle Kvåle (Ap) er strålende fornøyd med at politikerne i Fusa og Os er såpass samstemte.

– Vi er en stor vekstkommune og en mindre distriktskommune som nå blir én. Sammen skal vi klare å bygge en solid kommune, sier Kvåle.

Atle Kvåle

Atle Kvåle er strålende fornøyd med å ha rodd i land det som ser ut til å bli Bjørnefjorden kommune. I Fusa stemte fire mot. 17 representanter stemte for sammenslåing med Os.

Foto: Runa Victoria Engen

Fusa har hatt samtaler med flere kommuner i prosessen, men ordføreren er veldig fornøyd med at det er naboen i vest som står igjen.

I mai ble det bråstopp i forhandlingene mellom de to naboene. Kvåle sikret flertallet som på dagen stanset videre forhandlinger om en intensjonsavtale.

LES MER: Skuffa og sjokkert over naboen

– Nå er det er bare velstand. Jeg kikker meg sjelden bak skulderen. Jeg er framoverlent som person og på vegner av Fusa kommune. Jeg tror Bjørnefjorden kommune blir veldig bra.

Sammenslåing i Nordhordland

De tre historiske kommunestyremøtene i Nordhordland startet alle klokken 12. Lindås og Meland brukte kort tid på å få vedtakene på plass. I Lindås var beslutningen enstemmig. I Radøy stemte fem representanter fra Senterpartiet mot.

Litt senere ble det også klart at kommunestyret i Meland hadde sagt ja. Her stemte 19 av 27 representanter for å gå inn i en ny storkommune.

Den nye kommunen får opp mot 30.000 innbyggere.

Ordførere Nordhordland

Ordfører i Radøy Jon Askeland (Sp), Lindås-ordfører Astrid Arhus Byrknes (Krf) og ordfører i Meland Øyvind Oddekalv (Ap) skal nå legge planen for den nye storkommunen i Nordhordland.

Foto: Nina Bognøy

– En lang prosess er i mål

– Nå ligger en stor jobb foran oss. Vi er alle striler og arbeidsfolk, og til høsten starter arbeidet med å bygge en ny, felles kommune. Vi har bare ett valg: å lykkes. Det er ikke lenger et alternativ at vi nå fortsetter hver for oss, sier ordfører i Radøy, Jon Askeland (Sp).

Planen er at den nye kommunen i Nordhordland skal være operativ fra 1. januar 2020.

I Meland kommune sa innbyggerne nei til sammenslåing. Likevel valgte politikerne i Meland å gå inn for en ny felles kommune.

– Resultatet i folkeavstemningen var knapt, og valgoppslutningen var på bare 36 prosent. Det resultatet ble vurdert før vi kom fram til denne endelige avgjørelsen, sier ordfører Øyvind Oddekalv (Ap).

Ordfører Astrid Aarhus Byrknes (Krf) i Lindås er klar for å brette opp ermene fra høsten av.

– Vi skal bygge en fremtidsrettet kommune, og vi skal bygge den i lag.

Håper på «Nordhordland»

Kommunenavn, kommunevåpen og ikke minst ny ordfører er bare noen av detaljene som det nå skal jobbes med.

Arbeidsnavnet i hele prosessen har vært Nordhordland kommune, men ingenting er hugget i stein.

– Personlig mener jeg Nordhordland er et naturlig utgangspunkt, røper Askeland.

Neste år skal først Fylkesmannen i Hordaland komme med sin vurdering av kommunestrukturen i fylket. På vårparten skal regjeringen legge fram sitt forslag. Går alt etter planen, vil Lindås, Meland og Radøy være en kommune 1. januar 2020.