Hopp til innhold

– Må få konsekvenser for politiet

Henleggelsen av det mistenkelige dødsfallet til Monika (8) må få følger for ansatte i politiet, mener tidligere politietterforsker Finn Abrahamsen.

Monika Sviglinskaja montasje

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i sitt hjem i Sund i 2011.

Foto: Montasje / Privat/Presttun foto

I dag blir jentens tidligere stefar fremstilt for varetekstfengsling i Bergen, siktet for forsettlig drap på 8-åringen i 2011.

Mannen ble pågrepet på sin arbeidsplass mandag denne uken.

Henla saken

Finn Abrahamsen

KRITISK: Arrestasjonen skjer på grunn av en mor som har stått på, sier tidligere politioverbetjent i voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen. Han er kritisk til jobben politiet i Bergen har gjort i saken.

Foto: NRK

Ni måneder etter at Monika Sviglinskaja (8) ble funnet kvalt i sitt hjem utenfor Bergen i november 2011, henla politiet i Hordaland saken. De mente at jenten hadde tatt sitt eget liv.

Tidligere drapsetterforsker Finn Abrahamsen, mener denne beslutningen må få konsekvenser for tjenestemenn i Bergens-politiet.

– Det er de som har tatt de feile beslutningene, uten å høre på andre, og de bør selvfølgelig ta dette innover seg, sier Abrahamsen.

– Her er det ting som jeg mener absolutt burde få konsekvenser, nettopp fordi viss man ikke gjør det, så kan man heller ikke lære av dette, legger han til.

Takket være moren

Stig Nilsen

OVERRASKET: Morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, er også svært kritisk til politiets håndtering.

Foto: Tim Wassmo

Idag framstilles en 32 år gammel litauisk mann for varetektsfengsling, siktet for drapet på den 8 år gamle jenten han en kort tid var stefar for.

Jentens mor aksepterte aldri at datteren kunne ha tatt sitt eget liv.

– Jeg forstår at det er takket være moren og denne privatetterforskere som har ført til at dette har kommet så godt ut som det til slutt har endt opp i, sier Abrahamsen.

Morens bistandsadvokat, Stig Nilsen, er også svært kritisk til politiets håndtering.

– Politiet har tidligere konkludert med selvdrap, mens saken nå er omkodet til drap, og de var altså helt sikre i sine konklusjoner tidligere, sier han.

– Ut fra en så sikker konklusjon er det overraskende med den utviklingen som har funnet sted nå, sier Nilsen.

Vil ikke holde noen ansvarlig

Gunnar Fløystad

EVALUERER SAKEN: Påtaleleder i Hordaland politidistrikt, Gunnar Fløystad, vil ikke svare direkte på om politiet har gjort feil i saken. Han sier saken skal bli grundig evaluert når etterforskingen er over.

Foto: Kari Nygard Tvilde / NRK

Påtaleansvarlig ved Hordaland politidistrikt, Gunnar Fløystad tar deler av kritikken innover seg:

– Jeg vet at saken ble etterforsket i ni måneder, og at man tok den på alvor den gangen, og så er det vurderingen som ble tatt som nå i ettertid gjør at vi ser at vi skulle nok fulgt den saken videre, sier Fløystad.

Men han vil ikke akseptere at enkelte tjenestemenn skal holdes ansvarlig.

– Jeg tar avstand fra å gå løs på enkeltpersoner her, og jeg vet at de etterforskerne og påtale som vært i denne saken har jobbet samvittighetsfullt etter beste evne med den, sier Fløystad.

– Det har vært en vanskelig sak å vurdere, så her går det på skjønnsmessige vurderinger som faktisk ikke er så enkle, sier han.