Skulle kjøre fra Norge til Sør-Europa på tynnslitte dekk

Politiet gikk til aksjon da traileren sto og spant på flat mark.

Vogntog med svært dårlige dekk

RYSTENDE: Mønsterdybden var helt borte på flere av dekkene, forteller politiet om denne polske semitraileren. Han fikk kjøreforbud på stedet, men var raskt forsvunnet.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

På vinterglatt føre skapte den østeuropeiske semitraileren oppsikt da han skulle legge av gårde fra industriområdet Janaflaten i Bergen vest i 12-tiden i dag.

På helt flat mark sto den polske sjåføren og bilen hans bare og spant, uten å komme seg av flekken. Traileren var akkurat ferdig med å laste om bord da politiet ble tipset av vitner som så traileren slite.

Det politiet fant da de kom frem, gjorde dem ikke begeistret.

– Han hadde mer eller mindre blankslitte dekk. Mønsterdybden var helt borte på flere av dekkene, forteller operasjonsleder Morten Kronen i Vest politidistrikt.

Kjøreforbud på stedet

Det var på industriområdet Janaflaten vest i Bergen at den polske sjåføren ble oppdaget. Han oppga at han skulle helt til Sør-Europa med lasten fra Bergen.

I det meste av de mulige kjøreturene i Sør-Norge er det i dag nullføre og minusgrader, viser Yr.no.

Politiet var ikke i tvil: Kjøreturen må vente.

– Han får kun kjøre videre før han lagt på nye dekk. Han blir avskiltet og eventuelt fratatt bilnøklene hvis han bryter kjøreforbudet, sier Kronen.

Forsvant fra stedet

Operasjonslederen er rystet over at polakken hadde tenkt å kjøre hundrevis av mil i februar på slike dekk.

– Det burde være helt unødvendig å risikere andre folk sin trygghet og fremkommelighet fordi man kjører på noe som ligner sommerdekk.

Kjøreforbudet ble utstedt klokken 12.45. Da NRK kom til stedet i 14-tiden sto sjåføren og la på kjettinger på dekkene. Kort tid etter var han borte.

Politiet sier de følger saken, og at de ikke umiddelbart setter i gang en jakt på polakken. I beste fall har sjåføren kjørt for å få dekkene byttet.

– Men vi sender ut en melding med registreringsnummeret i politidistriktet, og i nabodistriktene lenger sør om å følge med og være på vakt, sier operasjonsleder Frode Kolltveit til NRK klokken 15.30.