Hopp til innhold

Åpnet landets første katolske gymnas

På statsminister Michelsens gamle landsted skal 180 elever gå på landets første katolske gymnas siden middelalderen. – En drøm som har gått i oppfyllelse, sier rektor.

St. Paul gymnas

SYKEHUS BLE SKOLE: Det har kostet 75 millioner kroner og nesten 40 år med planlegging. Nå er gamle Flordia sykehus ved Store Lungegårdsvann i Bergen gjort om til St. Paul gymnas.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

Jeg har vært inne i dette siden 1981, og det har vært snakk om gymnas hele tiden.

Rektor Ronny Michelsen

I går tok St. Paul skole imot 180 elever til sitt nye gymnas på Florida i Bergen sentrum. Ombyggingen av det gamle sykehuset ved Nygårdsbroen har tatt halvannet år og kostet 75 millioner kroner.

Snakket om et katolsk gymnas startet allerede på midten av 70-tallet. Derfor er dette en gledens dag, sier rektor Ronny Michelsen.

– Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Jeg har vært inne i dette siden 1981, og det har vært snakk om gymnas hele tiden. Nå har vi fått det til, sier Michelsen.

– Avgjørende å vise respekt for arkitekturen

Gjermund Høgh

PROSJEKTLEDER: Tidligere St. Paul-rektor Gjermund Høgh har ledet arbeidet med den nye skolen.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK
St. Paul gymnas

MODERNE: Mye er endret i den gamle sykehusbygningen.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK
Elever St. Paul gymnas

180 ELEVER: Skolen er godkjent for 270 elever. I år får 180 videregåendeutdanningen sin her.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK
Åpningsseremoni St. Paul gymnas

ÅPNINGSSEREMONI: St. Paul gymnas ble åpnet for 180 elever i går.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

Deler av bygningen har tatt imot et mindre antall elever siden 2012. Mannen Michelsen peker på som hovedårsaken til at skolen endelig kunne åpne for fullt i går, er tidligere grunnskolerektor ved St. Paul og prosjektleder Gjermund Høgh.

Alt av det gamle Florida-bygget er revet, med unntak av hovedtrappen og dørene. Likevel er et av bergensarkitekten Ole Landmarks viktigste bygg godt ivaretatt.

– Landmark var en veldig betydelig arkitekt i Bergen, og dette var et av hans hovedverk. Det har vært avgjørende for vårt prosjekt å vise respekt for det, sier Høgh.

Han har vært rektor ved St. Paul skole i over 30 år – og selv vært elev ved skolen.

Floridaneset ble bygget ut av Johan Fredrik Fosswinckel, en sentral kjøpmann i Bergen på siste del av 1700-tallet. I 1753 oppførte han et enetasjes lyststed med rokokkodetaljer på neset.

Statsministerens landsted

Etter det gikk eiendommen gjennom kjente bergensfamilier som Meyer, Mohn og Wallendal – før det ble statsminister Christian Michelsens landsted før Gamlehaugen ble bygget.

Fransiskussøstrene kjøpte Florida fra Michelsens bo i 1930, og tok det gamle hovedhuset i bruk som sykehus, før Ole Landmark bygget Florida sykehus ferdig i 1937.

– På Landmarks tid var dette et representasjonsområde for Christian Michelsen. Fransiskussøstrene satte først i gang sykehusdrift i den gamle representasjonsvillaen. Men da den ikke lenger kunne brukes av branntekniske årsaker, ble Florida sykehus bygget, forteller Høgh.

I 2011 godkjente Utdanningsdirektoratet St. Pauls søknad om å starte videregående skole i Bergen, og tre år senere står skolen altså klar.

Dårlige barndomsminner

Prosjektlederen for skolen som i går tok imot 180 elever, har mest dårlige minner fra stedet fra sin egen barndom, da bygget fungerte som sykehus.

Nei, inngangsdøren og bakdøren er vel det eneste.

Søster Mary

– Jeg og de fleste andre i min generasjon har jo tatt mandlene. Og jeg beskylder jo etermasken, som ble tredd nedover ansiktet mitt her som treåring, for å være årsak til klaustrofobien min, sier Høgh med et smil.

Søster Mary Doyle kom til Norge fra Irland på midten av femtitallet. Hun har både arbeidet og bodd på Florida.

Hun beskriver sykehuset som møtte henne den gang som veldig moderne. I dag kjenner hun nesten ikke igjen bygningen.

– Nei, inngangsdøren og bakdøren er vel det eneste, sier hun.

– Et katolsk gymnas har mye for seg

Fransiskussøstrene drev sykehus på Florida frem til 1980. Deretter overtok kommunen driften til sykehjem frem til 2012.

Da leieavtalen med kommunen utløp, ønsket søstrene at huset skulle blir brukt til noe «fromt». Et katolsk gymnas er helt i tråd med ønsket, ifølge søster Mary.

– Siden jeg er katolikk selv, så må jeg jo tro på at den katolske påvirkning er det beste du kan få. Jeg sier ikke at andre skoler ikke er like gode, men hvis ungdommene er åpne og villige, så synes jeg et katolsk gymnas har mye for seg, sier hun.