Skolekorps øver sammen på nett: – Utrolig viktig å få se og snakke med hverandre

200 dirigenter er kurset i øving på nett for å holde skolekorpsene i gang. – Digitale treff viktig for barnas sosiale liv, mener barnepsykologer.

Jannicke Eide Ellingsen og nettøving for skolekorps

SAMLET KORPSET PÅ NETT: Jannicke Eide Ellingsen dirigerer to skolekorps. Denne uken møttes begge korpsene til øving gjennom nettmøte-programmet Zoom.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Korpsdirigenter over hele landet har tatt internett i bruk for å holde øvingene i skolekorpsene i gang gjennom koronakrisen.

Torsdag kveld var ca. 20 musikanter i Kløvheim skulekorps i Alver samlet til prat og musisering foran datamaskinene.

– Det var veldig gøy å se folk igjen. Kjempekoselig, selv om det ble mest prat og ikke så mye musikk, sier Malin Hindenes (14) fra bygden Kløvheim, som ligger mellom Eikangervåg og Myking.

Miriam og Malin Hindenes

TILBAKE PÅ ØVING: Søstrene Miriam (9) og Malin (14) Hindenes spiller begge i Kløvheim skulekorps. Her følger de med på nettmøtet med resten av korpset torsdag kveld.

Foto: Privat

– Viktigere sosialt enn musikalsk

Dirigent Jannicke Eide Ellingsen innrømmer at det å møtes er det aller viktigste.

– Verdien er nok større sosialt enn musikalsk. Hensikten er å motivere musikantene til øving hjemme og å opprettholde fellesskapet i den tiden de ikke får møtt hverandre på øving, sier Elingsen.

32-åringen er dirigent for både Krohnengen skoles musikkorps i Bergen og Kløvheim skulekorps i Alver. Begge korpsene har fått testet ut nettøving denne uken.

De første gangene har musikantene brukt mesteparten av tiden til å prate sammen om hvordan de opplever situasjonen og hvordan det går med hjemmeøvingen. Senere skal Ellingsen dirigere korpsmedlemmene på skjermen mens de øver hjemme hos seg selv.

– Det herlige nå var å få se alle, og at alle musikantene får treffe hverandre. Vi kommer nesten tettere på hverandre når vi kommer inn i stuene og på rommene våre. Slik sett gjør dette at vi blir enda bedre kjent, sier Ellingsen.

– Merker at de er litt ensomme

Musikantene i skolekorpsene er mellom sju og 19 år gamle. Felles for dem alle er at de har mistet både skolehverdagen og sosiale treffpunkter på grunn av de strenge koronatiltakene.

Alle vårens korpsarrangementer er også avlyst, deriblant NM i janitsjar, Hordablæsten, Rogadrill, Nordvesten og Hjertnesfestivalen.

– Hvordan opplever du stemningen blant de unge musikantene?

– De virket å ha det fint, men jeg merket at de er litt ensomme. Så jeg tenker enda mer nå at det er svært viktig å øve på nett, slik at vi fortsatt møtes regelmessig, sier Ellingsen.

Har kurset 200 dirigenter

Over 200 korpsdirigenter er de siste ukene blitt kurset i webbaserte øvinger av Norges Musikkorps Forbund (NMF).

– I korps er det sosiale utrolig viktig. Det er fellesskap på kryss og tvers av alder og hvilken skole du går på, og derfor tror vi dette har en enorm sosial verdi i den situasjonen vi er i, sier nasjonal musikkonsulent i NFM, Birgitte Grong.

Kjente barnepsykologer roser tiltaket og håper flere enn bare korps griper muligheten til å skape digitale treffpunkter for barn og unge.

– Å se hverandre, få vitse sammen og oppleve fellesskap er viktigere enn noen gang. Det er helt vitalt at det skjer slike ting, sier pensjonert spesialist i klinisk psykologi, Magne Raundalen.

Katrin Glatz Brubakk

SVÆRT POSITIV: Barnepsykolog Katrin Glatz Brubakk mener det er bra at barn og unge får digitale treffpunkter og rutiner i den nye hverdagen.

Foto: Leger uten grenser

– Viktig å ha kontakt med andre folk

Katrin Glatz Brubakk på NTNU mener sosiale treff på nett som korpsøvinger gjør den krevende hverdagen under koronakrisen lettere å takle for de unge.

– Vi liker forutsigbarhet og struktur. Akkurat nå er det nok usikkerhet rundt oss, og slike rammer er viktige for å lande i denne nye hverdagen, sier Brubakk, som er psykologspesialist og blant annet har jobbet med traumatiserte flyktningbarn.

– Nå er det ekstra viktig å ha kontakt med dem utenfor hjemmet, selv om det bare er digitalt. Det å få snakke med noen, vise hva man holder på med og le sammen med noen kompenserer for veldig mye, sier Brubakk.

Savner vanlige øvinger

Malin Hindenes er enig i at det er viktig med noen faste møtepunkter for tiden.

– Vi har en veldig annerledes hverdag nå med mangel på rutiner. Derfor tror jeg dette har mye å si. Jeg opplever det som veldig positivt, ikke minst ved at du får ekstra piff av å høre andre spille. Koselig, men jeg gleder meg til vi kan begynne med vanlige øvinger igjen, sier 14-åringen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 18.06.2021
1 126
Smittede siste 7 dager
39
Innlagte
790
Døde
2 122 782
Vaksinerte