Hopp til innhold

Skolebyråd om sikkerhetsflause: – Det har aldri vært kommunens intensjon å skylde på eleven

Bergen kommunes håndtering av sikkerhetshullet i skolenes IT-system har skapt furore blant IT-eksperter. Nå vedgår skolebyråden at de ikke har vært tydelige nok på kommunens ansvar.

Bergen rådhus

ETTERFORSKNING: Politiet har ennå ikke konkludert i sin etterforskning av sikkerhetsbruddet. Det er ventet at Datatilsynet sin dom vil komme i løpet av noen uker.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Kommunen skulle aldri ha anmeldt eleven. De skulle ha vært tydelig på at det er kommunen som har gjort en stor feil, sier direktør for Internett og nye medier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge.

Han er en av flere som har rettet sterk kritikk mot Bergen kommune i kjølvannet av sikkerhetsbristen i august.

Uvedkommende hadde fått tilgang til å lese personinformasjon og passord i IT-systemet itslearning, som 35.000 elever og foresatte i bergensskolen bruker.

Etter kort tid viste det seg å være en barneskoleelev som stod bak datainnbruddet. Tre måneder før hadde samme elev varslet om feilen som gjorde at passord og brukernavn lå tilgjengelig, men lite skjedde.

Waterhouse reagerer på at ingenting ble gjort med da eleven varslet om sikkerhetshullet.

– Hadde kommunen fulgt opp varselet i mai, ville ikke eleven vært i stand til å gjøre en dårlig vurdering i august, sier Waterhouse.

Torgeir Waterhouse

– MÅ BEKLAGE: Direktør for Internett og nye medier i IKT-Norge, Torgeir Waterhouse, mener Bergen kommune må beklage offentlig for måten barneskoleeleven har blitt omtalt på.

Foto: IKT-Norge

– Ikke vår intensjon

Han sier håndteringen av det kommunen omtalte som et datainnbrudd, er både «urimelig» og «uredelig».

Waterhouse mener kommunen gjennom media og i brev til foresatte har lagt skylden over på eleven for sikkerhetshullet.

– Brevet er skrevet av noen som har som intensjon å frikjenne kommunen. De hevder å ta dette på største alvor, men da hadde de iverksatt tiltak etter at de fikk vite om sikkerhetshullet i vår, sier Waterhouse.

Så langt har byrådet i Bergen vært tause om saken. Men nå sier fersk skolebyråd Roger Valhammer (Ap) at han forstår, og er enig i, deler av kritikken.

– Kommunen har ansvaret for at dette kunne skje, og det har tydeligvis ikke blitt kommunisert godt nok. Det vises også i kritikken som blir rettet mot oss av Waterhouse.

Han poengterer at kommunen anmeldte forholdet, ikke eleven.

– Det har aldri vært kommunens intensjon å skylde på eleven. Jeg oppfatter heller ikke at det i brevet forsøkes å gjøre dette. Men, jeg ser nå at det for mange har blitt oppfattet slik. Det er ingenting i brevet eller i sitater i media som tyder på det. Oppfattelsen at man har skyldt på eleven, ønsker jeg å beklage, sier Valhammer.

Mener kommunen bør tilby elev jobb

Bystyrerepresentant Henning Warloe (H) opplyser at han vil ta saken opp i bystyremøte i neste uke.

– Her bør Bergen kommune legge seg flat. Denne eleven fortjener en medalje, og kanskje også en jobb i kommunen som IT-ekspert. Det er tydelig at han er flinkere på dette enn mange voksne.

Laster Twitter-innhold

NRK har vært i kontakt med eleven sin familie. Faren sier de opplever at kommunen har vært mer opptatt av å vise handlekraft da sikkerhetsbruddet ble oppdaget, enn å erkjenne at de sviktet da sønnen ga beskjed om feilen han oppdaget i vår.