Skogbrann i Lindås: Blusset opp igjen i natt

Ved midnatt natt til søndag meldte brannvesenet at skog- og lyngbrannen i Lindås utenfor Bergen var under kontroll. Tidlig natt til søndag blusset brannen opp igjen. – Brannen er ikke slukket enda, sier brannvesenet.

HELIKOPTRE STARTET SLUKKING: To helikoptre har startet slukking på stedet.

– Det ene helikopteret som var sendt ut lørdag stod på Flesland i natt. Det er nå sendt ut igjen. Det vil tas en overflyvning for å sjekke forholdene, så blir det en konferanse med vakthavende på stedet. Det er åpne flammer i området, sier operasjonsleder i brannvesenet, Ronald Drotningsvik.

Ifølge Drotningsvik er helikopteret nå på stedet for å gjennomføre slukking.

– Det henter vann fra et tjern i området. Det er ikke fare for bebyggelse i området, så beboerne er foreløpig sendt tilbake til husene sine, sier han.

Klokken 16.45 lørdag fikk brannvesenet melding om en skogbrann i Lindås i Hordaland. – Brannen sprer seg fort oppover fjellsiden, sier operasjonsleder i brannvesenet.

– Det er bratt oppover fjellsiden, og det ligger en høyspentledning i området. Det er problemer for mannskapet å løpe i området, så derfor har vi sendt ut to helikoptre, sa operasjonsleder Ronald Drotningsvik lørdag kveld.

Brannen er i en skogside ved Vikanes i Lindås kommune i Hordaland. E39 ved Vikanes vil være stengt i kortere perioder på grunn av slukkingsarbeid på stedet.

To helikoptre på stedet har drevet med slokking.

Operativ brannleder på stedet, Nils Medaas, forteller at brannen strekker seg ca. 50–70 mål.

Han sier at det er snakk om et svært utilgjengelig terreng, det er derfor umulig å slukke brannen med mannskap på bakken.

– Faren for fall er så stor at slukking fra bakken vil være en økning i risiko. Mannskapet på bakken legger vann for å skjerme hytte- og boligområder, sier Medaas.

Brann Lindås

TO HELIKOPTRE PÅ VEI: Det er sendt to helikopteret til stedet, ett fra Sauda og ett fra Kinsarvik.

Foto: Geir-Åge Follesø

Syv personer evakuert

John-Endre Skeie, innsatsleder fra politiet på stedet forteller at syv personer er evakuert, fra totalt syv hytter og boliger. Det skal ikke være noen med alvorlige skader.

– Det er en person som har meldt at han kan ha fått litt røyk i seg, men det er ikke snakk om alvorlige skader.

Innsatsleder Lindås

INNSATSLEDER PÅ STEDET: John-Endre Skeie.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Geir-Åge Follesø ser brannen fra vinduet sitt. Han sier at hele fjellsiden er i full fyr.

– Det har spredd seg ganske fort. Det har startet rett ved siden av et annet hus, så har det brent oppover. Det brenner langsomt mot nord, og der er det er boligfelt, sier han.

Laster kart, vennligst vent...

LINDÅS: Brannen er i en skogside ved Botsholmneset i Osterfjorden i Lindås kommune i Hordaland.

Klokken 18.31 lørdag meldte brannvesenet på Twitter at det settes inn styrker i sør for å stanse brannen hvis den når den andre siden av fjellsiden.

– Brannen er ca. 100 meter fra toppen av fjellsiden. På grunn av mye vind, sprer den seg mot et boligfelt på stedet, sier operasjonsleder Drotningsvik.

Han opplyser at de ikke først og fremst er redd for bebyggelsen i området, men at brannen skal spre seg til toppen av fjellet.

– Da kan brannen spre seg fort innover skogen. Foreløpig er det ingenting som er truet. Brannvesenet har styrker mot vest, i tilfelle brannen sprer seg mot bebyggelsen, sier operasjonsleder, Drotningsvik.

Brann Lindås

SLUKKER: Det er to helikoptre på stedet, som har startet slukking.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

27 personer fra Sivilforsvaret

Operasjonsleder i politiet, Bjarte Rebnord, sier at 27 personer fra Sivilforsvaret er på stedet. Han kan ikke anslå sikkert hvor nært brannen er bebyggelsen i området.

Rebnord opplyser samtidig at sivile hadde startet slokking på stedet, før brannvesenet var ankommet.

Store ressurser

Det er sendt inn store ressurser fra flere brannstasjoner i området.

– Vi har sendt mannskap fra Knarvik, Modalen, to stasjoner i Masfjorden samt dronepiloter og drone fra Bergen, sier operasjonsleder i brannvesenet.

Ett felt langs E39 er stengt som følge av brannen, melder Vegvesenet på Twitter. I det andre feltet er det manuell dirigering.

Brann i Lindås

STORE RESSURSER: Brannvesenet har rykket ut med et stort mannskap på begge sider av fjellsiden.

Foto: Alrik Velsvik / NRK