Hopp til innhold

Slik unngår sko-testeren gnagsår

Andreas Orset (23) får betalt for å gå Norge rundt med fjellsko i ett år. Her er den profesjonelle skotesterens beste turtips, og slik spisser han formen.

Andreas Orset

DOWN UNDER: Andreas Orset skal gå Norge på kryss og tvers, besøke landets ukjente naturperler og teste fjellsko. Han tar sine forholdsregler for å unngå vonde føtter. Her er han på topptur i New Zealand som utvekslingsstudent.

Foto: Andreas Orset

Handelshøyskolestudent Andreas Orset har sikret seg drømmejobben: Gå Norge på kryss og tvers, besøke landets ukjente naturperler og teste fjellsko. Med full lønn.

Arbeidsgiveren er norsk turskofabrikant som valgte Orset i konkurranse med 1030 søkere. Stillingen heter «Eventyrer».

– Jeg så jobbannonsen i høst og tenkte at «denne må jeg ha». Etter en lang søknadsprosess var det utrolig kult å få jobben. Jeg tror min erfaring fra Forsvaret og som TV-fotograf var gull verdt, sier han til NRK.

Orset forteller at jobben er godt betalt, men at han ikke gjøre det for pengene.

– Det er opplevelsen som driver meg!

Andreas Orset

I ALL SLAGS VÆR: Her står Andres på en snødekt hytte på Reinsfjellet på Nordmøre.

Foto: Privat

Kamp mot gnagsår

Jobbstart er i juli. Orset skal besøk steder som Lyngsalpene og Lofoten, og teste friluftsaktiviteter som fjellklatring, kiting, seiling, brevandring, jakt og fiske.

– Jeg har blinket meg ut turmål på Sør- og Vestlandet også. Jeg kan ikke bare gå langt med tung sekk i ett år, det vil slite på rygg og kropp. Det blir også kortere turer med lokalbefolkning og venner, røper han.

Gnagsår etter maraton

PLAGSOMT: Gnagsår.

Foto: NRK

Orset er opprinnelig fra Ski, men er nå bosatt i Bergen der han er i ferd med å avslutte studiene ved NHH.

Han skal skrive blogge underveis der han gir flere tips, alt fra hvordan du forebygger gnagsår ved bruk av elastisk teip til pakkelister.

– Det finnes mange gnangsårtriks. Forebygging og teiping blir viktig. Man må ikke la gnagsår sette en stopper på stemningen, sier Orset.

Andreas Orset

TURKLAR: Andreas Orset starter sin norgesekspedisjon i juli.

Foto: Privat

Slik forbereder han seg til turen

Selv om han er inne i en hard eksamensperiode trener han daglig.

– En del av etappene blir fysisk krevende og jeg skal gå mange kilometer, derfor er det viktig at jeg holder meg i god form. Jeg varierer mellom løping, sykling, svømming, styrketrening og gåing med sekk.

Nå som han har en massiv fottur i møte, er det naturlig å spisse treningen. Øktene foregår utendørs uavhengig av vær og vind.

– Akkurat nå er det spesielt viktig, da jeg kommer til å være ute i alle mulige værforhold. Jeg har familie på Nordmøre og testet meg en del i fjellene der, sier den aktive fotballspilleren med gåerfaring fra Fjernoppklaringseskvadronen i Hæren.

Andreas Orset

FRIKJØRING: Andreas liker godt å stå på ski. Er er han klar til å sette utfor Ulriken en skumringstime, med Bergen sentrum i bakgrunnen.

Foto: Andreas Orset

Vil være med på tur

23-åringen har en detaljert utstyrsliste. Jobben som eventyrer setter store krav til foto, filmutstyr, batterier og PC-løsninger. Naturen blir hans kontor, så alt må bæres.

– Jeg får mange spørsmål fra venner og kjente som har lyst å være med meg på tur. Ingen hadde tenkt at det er mulig å få jobb som eventyrer, så de synes det er utrolig gøy, sier Andreas Orset.

  • LES OGSÅ:
Andreas Orset

NATURPERLER: Nord-Norge er ett av turmålene som er blinket ut.

Foto: Andreas Orset