Nå vil de ha mer graffiti

Sammen med Bergen kommune skal BKK dekorere 30 av strømskapene sine med gatekunst. Det første ble avduket mandag.

30 el-skap skal utsmykkes

Kulturbyråd avduket det første dekorerte el-skapet sammen med styrleder i BKK nett, Ståle Eeg Nielsen.

Foto: Alrik Vestvik / NRK

Debatten om graffiti har rast i Bergen. Tidligere kulturbyråd Harald Victor Hove tok til orde for å gjøre byen til nordisk hovedstad for gatekunst, mens andre har vært mer skeptiske.

Nå samarbeider Bergen kommune med BKK om å dekorere 30 strømskap med gatekunst. I dag avduket kulturbyråd Gunnar Bakke det første kunstverket i Vestre Torggate i Bergen sentrum.

- Gled dere folkens, her blir det flotte bilder og liv og røre, sa Bakke da han fjernet papiret som skjulte det første kunstverket som ersignert den argentinske gatekunstneren Jaz og den britiske kunstneren John XC.

Gunnar Bakke avduket det første kunstverket

Kulturbyråd avduker det første av 30 kunstverk på strømskap i Bergen.

Foto: Alrik Vestvik / NRK

Gunnar Bakke og Fremskrittspartiet er en av dem som har gått inn for nulltoleranse mot graffiti.

Prosjektet der nedstigstårn rundt i Bergen skal pyntes med kunst er det første av sitt slag i Norge. Men nettopp i England, nærmere bestemt i Birmingham, har det vært en stor suksess.

I følge Bergen kommune viser erfaringer fra tilsvarende prosjekter verden over at forsseggjorte kunstverk redusrer tagging og uønsket skribling vesentlig.

– Jeg synes det er bra at folk får komme seg ut og får være kreative. Det er mange flinke folk som ikke har muligheten til å vise frem ferdighetene sine. Alle har ikke sjansen til å komme inn i et galleri, sier John XC.

Pynter opp strømskap

Den britiske gatekunstneren John XC har laget det første kunstverket på nedstigingstårnet i Vestre Torgate i Bergen sentrum.

Foto: Alrik Vestvik / NRK

Prosjektet har fått navnet Elektrisk gatekunst og gir alle muligheten til å prege byen. På sin hjemmeside oppfordrer Bergen kommune kreative bergensere til å finne frem skisseblokken.

Alle kan sende inn forslag, og er du heldig får man tildelt et el-skap som du kan utsmykke helt selv.

Registrer ditt forslag her!