Hopp til innhold

– Helsearbeider bedro eldre for 750.000 kroner

Politiet mener helsearbeideren brukte en falsk hjelpeforening for unge rusmisbrukere til å lure til seg penger fra en 85 år gammel kvinne. Totalt skal helsearbeideren ha svindlet tre eldre for over 750.000 kroner.

Landås menighets eldresenter

LÅNTE HELSEARBEIDEREN HUNDRETUSENER: En kvinne i 40-årene er tiltalt for grovt bedrageri av to eldre menn som hun har fått kontakt med på ulike dagsentre i Bergen, blant annet her på Landås menighets eldresenter. Helsearbeideren er i tillegg siktet for simpelt bedrageri av en eldre kvinne.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Min klient erkjenner ikke straffskyld. Dette er lånte penger som hun vil betale tilbake, og det er fortsatt hennes hensikt.

Forsvarer Einar Råen

I desember møter den kvinnelige helsearbeideren i 40-årene i Bergen tingrett, tiltalt for grovt bedrageri av to eldre menn. Kort tid før saken skal opp, prøver nå påtalemyndigheten å få reist en tilleggstiltale om simpelt bedrageri av en eldre kvinne.

I saken om grovt tyveri mener politiet at helsearbeideren i kraft av sin rolle utnyttet tilliten til mennene, og at hun har svindlet dem for til sammen vel 700.000 kroner.

– Dette er jo en målgruppe som er «lett å lure», særlig når kvinnen har hatt troverdighet som helsearbeider og et tillitsforhold til folk, sier politiets påtaleansvarlige Ole Bjørn Mevatne.

Jobbet ved dagsentre for eldre

I 2011, da de grove bedrageriene skal ha skjedd, jobbet kvinnen som privatpraktiserende innenfor helsebransjen, og leide samtidig sine tjenester ut til ulike dagsentre for eldre i Bergen. Dagsentrene fungerer som møtested for pensjonister og andre, og ved enkelte av dem tilbys det også helsebehandling.

Kvinnen skal ha behandlet eldre ved dagsentrene, og også rekruttert dem som kunder til sin klinikk. Gjennom kontakten opparbeidet hun seg tillit som hun siden utnyttet til å be to menn på 65 og 90 år om penger, ifølge politiet.

– Hun har kommet i kontakt med eldre personer på dagsentre, og kommet med ulike historier som har gjort at de har lånt henne penger, sier Mevatne.

– Hadde ikke planer om å betale tilbake

Mannen på 65 år er den som har lånt kvinnen mest penger. Totalt har han gitt henne 359.000 kroner, fordelt på ni utbetalinger, ifølge tiltalebeslutningen.

Hun ba om å få penger til en forening som jobber for å hjelpe unge rusmisbrukere. Men foreningen hun oppgir finnes ikke i offentlige registre.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne

Den 90 år gamle mannen kvinnen er tiltalt for grovt bedrageri mot, skal til sammen ha lånt henne 345.000 kroner.

Politiet mener helsearbeideren, med unntak av enkelte småbeløp, ikke har hatt planer om å betale pengene tilbake, og dessuten at hun har brukt dem på andre ting enn det hun har oppgitt.

– Vi mener hun stort sett har brukt dem på seg selv, selv om hun har hevdet noe annet, sier Mevatne.

– Diktet opp hjelpeforening for rusmisbrukere

Den kvinnelige helsearbeideren er nå i tillegg tiltalt for simpelt bedrageri mot en kvinne på 85 år, som skal ha gitt henne 60.000 kroner.

– Hun ba om å få penger til en forening som jobber for å hjelpe unge rusmisbrukere. Men foreningen hun oppgir finnes ikke i offentlige registre, sier Mevatne.

Politiet mistenker derfor at foreningen er oppdiktet som et skalkeskjul for å motta penger fra den eldre kvinnen.

– Vi har en viss formening om det, ja, sier politiadvokaten.

Risikerer seks års fengsel

Kvinnens forsvarer, advokat Einar Råen, sier hans klient ennå ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet i saken om simpelt bedrageri mot den eldre kvinnen. Til tiltalen om grovt bedrageri vil kvinnen erklære seg uskyldig.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld. Dette er lånte penger som hun vil betale tilbake, og det er fortsatt hennes hensikt, sier Råen.

Saken skal opp for Bergen tingrett 11. desember, og det er beregnet to dager til behandlingen. Hvis kvinnen blir dømt for grovt bedrageri, risikerer hun inntil seks års fengsel.