Hopp til innhold

Skal bekjempe homofobi gjennom fotballen

#tacklehomophobia er kampanjen som gjennom fotball skal gjøre det lettere for mennesker over hele verden å være homofil. Målet er at den skal gi ringvirkninger også i norsk fotball.

Gjert Moldestad

PÅDRIVER: Gjert Moldestad (t.v.) er en av dem som bidrar til at #tacklehomophobia skal bli en trend på nettet. Han håper prosjektet kan få ringvirkninger i norsk toppfotball. Her fotografert tidligere i år da Brann stadion byttet ut cornerflaggene med regnbueflagg.

Foto: brann.no

Gjert Moldestad er en av pådriverne for at kampanjen skal bli en hit på sosiale medier. Han er Brann-supporter og redaktør for supportermagasinet «Den 12. mann».

– Jeg tror det hadde vært vanskelig å få til uten han. Han kjenner godt til kampen mot homofobi i fotballen, sier Solveig Moldrheim, fungerende daglig leder i Raftostiftelsen som satte i gang denne kampanjen.

«Gay is ok»

Fotballspillere på toppnivå er en gruppe mange ser opp til og lar seg påvirke av.

– Vi vil oppnå at det er legitimt å si at «Gay is ok». Når fotballspillere som har en sterk posisjon, og som folk ser på som helter, sier at det er i orden å være homofil, så tror vi at det er lettere for mannen i gata å gjøre det samme, sier hun.

Erlend Hanstveit

ERLEND HANSTVEIT: Brannspilleren er en av dem som er med i kampen mot homofobi.

Foto: Kristine Gabirelsen

Det var nytt for Raftostiftelsen å jobbe med fotball. Derfor henvendte de seg til Gjert Moldestad. Han har blant annet vært med på å veilede stifltelsen i hvor kampanjen burde begynne. Første steg ble Brann. Deretter har det spredd seg.

– Det begynte i Bergen, men har spredd seg til Tyskland og Bundesligaen. Kampanjen jobber fortsatt med å få tak i de store navnene, det er det som er målet. Drømmen er jo en stor spiller som Didier Drogba. Det er da man virkelig får effekt, sier Moldestad.

Det spiller ingen rolle hvilken legning du har. Det er det du gjør på fotballbanen som er viktig.

Gjert Moldestad

Håper på ringvirkninger

Håpet hans er at kampanjen, i tillegg til å bedre homofiles rettigheter blant annet i Uganda, også kan gjøre noe med norsk toppfotball.

– Fotballen selv har vært en arena hvor homofili har vært tabu tidligere. Derfor kan det være en fin sideeffekt med kampanjen å få frem fra spillere og klubber at det ikke spiller noen rolle hvilken legning du har. Det er det du gjør på fotballbanen som er viktig, sier han.

Det viktigste for Moldestad er ikke nødvendigvis at alle som er homofile i toppfotballen står frem.

– Det viktigste må være at unge mennesker ikke velger bort å satse fotballen fordi de vet at de må være i skapet til de er ferdige med fotballkarrieren, sier han.

Marcus Pedeersen i kampen mot homofobi

MARCUS PEDERSEN: Brannspilleren spør «Why is love illegal?» som en del av kampanjen #tacklehomophobia.

Foto: Kristine Gabrielsen