Sjur Holsen er død

Sjur Holsen, politisk redaktør i BT, døde natt til i dag.

Sjur Holsen

MARKANT SKRIBENT: Sjur Holsen, prisvinnende journalist og politisk redaktør i BT, er død.

Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende

Omtrent ett år etter han ble kreftsyk, sovnet Sjur Holsen inn natt til torsdag, kun 44 år gammel.

I løpet av sine drøye seks år i Bergens Tidende, etablerte Holsen seg som en av Vestlandets mest markante stemmer i den offentlige debatten. Siden 2010 var han politisk redaktør i avisen.

Holsen etterlater seg kone og tre barn.

Kledde statsråder nakne

Ifølge Gard Steiro, sjefredaktør i BT, skilte Holsen seg ut fra det homogene og konforme pressemiljøet i Norge.

– Ekstraordinært belest, engasjert og grundig. Sjur skrapte aldri på overflaten, men satte seg inn i de sakene han skulle skrive om, før han presenterte analyser som kledde statsråder nakne for leserne. Hans refleksjoner lå som regel et skritt foran oss andre, skriver Steiro i et minneord for Holsen.

Sjur Holsen leverte ikke bare sine politiske analyser i BT. Også NRK brukte den tidligere diplomaten som kommentator og analytiker i årets valgkamp.

– Sjur var en skrivende stjerne, men ikke det spor selvhøytidelig. Han var tydelig, visste nøyaktig hva han ville, fikk det som regel slik, men var likevel godt likt av alle - en sjelden kombinasjon i norske avisredaksjoner, skriver Steiro i minneordet.

Flere journalistikk-priser

I minneordet fremheves Holsens kamp mot åndelig og språklig forflatning i den norske offentlige debatten. Holsen var ikke utdannet journalist, men hadde studert politikk og økonomi ved blant annet UiB og NHH.

I 1998 begynte han på Utenriksdepartementets prestisjetunge aspirantskole, før han jobbet i utenrikstjenesten i Chile og Spania.

I 2007 ble Holsen næringslivsjournalist i BT, før han ble kommentator og politisk redaktør i 2010. Holsen vant flere priser for sin journalistikk.

Her kan du lese Holsens kommentarer i Bergens Tidende.