Hopp til innhold

Sjøløven Mossy forvist til Kina

Sjøløven Mossy flytter fra Akvariet i Bergen til Kina. Hans voldsomme sexlyst ble for mye for damene i dammen.

Sjøløven Mossy flytter

TAR FARVEL: Her ser sjøløven Amy faren sin Mossy bli fraktet av gårde på vei til en dyrepark i Kina.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

– Det er et dyr som har en brunstperiode på fem måneder. Da har han et veldig stort fokus på reproduksjon, og det går litt hardt ut over damene som er i dammen, sier direktøren på Akvariet i Bergen Geir Olav Melingen.

Den 320 kilo tunge sjøløven Mossy har bodd i Bergen siden 2012. Han bor sammen med konene sine Laura og Kim. Sammen med Laura har han datteren Amy, som nettopp ble fem år. Sjøløvene kom til Akvariet fra Nederland i 2012.

Nå er han på flyttefot, og turen går til Kina. Først med lastebil til Oslo, så fly derfra. Han får følge av dyrepasseren på hele strekningen, og med seg har han en goodiebag med sild.

Kan ikke få flere avkom i Europa

Han går nå inn i sin fem måneder lange brunstperiode, og da blir han litt vanskelig å ha med å gjøre.

Han blir vanskelig å styre for dyrepasserne. I tillegg blir han veldig pågående og nærmest voldelig mot damene i dammen.

Det får han ikke lov til lengre. Mossy har så mange avkom i Europa at han ikke lenger har lov til å reprodusere, av frykt for innavl. Men han får lov i Kina.

Sjøløven Mossy

FOR VOLDELIG: Sjøløven Mossy blir for voldelig og hardhendt mot damene i dammen når han nå går inn i brunstperioden sin.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Vil nok lete etter faren sin

Avreise fra Bergen var tirsdag morgen. Mossy ble rolig løftet opp av bassenget og skilt fra familien sin.

Datteren Amy reagerte høylytt og ropte etter han da han ble fraktet bort fra dammen.

– Vi er veldig spente på hvordan det blir de neste dagene. De kommer nok til å bruke en del tid på å lete etter han i buret, sier Melingen.

Også dyrepasserne er triste for å skilles med Mossy.

– Det er med litt blandete følelser vi gjennomfører flyttingen. Jeg er glad det gikk så bra å få han inn i buret, men det blir trist for oss som er vant til å jobbe med han hver dag, sier Chris Wollertsen, hovedtrener for sjøløvene ved Akvariet.

Mossy fraktes til Kina

TIL OSLO: Første etappe for Mossy er en lastebiltur over til Oslo. Flyene var ikke store nok på Flesland, så han må komme seg til Gardermoen før han kan fly videre til Kina.

Foto: Sissel Rikheim / NRK

For stor for flyene i Bergen – må til Oslo

Det er ingen fly fra Bergen som er store nok til å frakte sjøløven og buret hans. Derfor blir han fraktet i en bil til Oslo, hvor han flyr videre til Kina i det ene flyet som er stort nok for en slik frakt mot Kina.

Kommende helg vil direktøren dra til Kina for å se til Mossy når han har flyttet inn i en ny dyrepark i Guiyang i Kina. Det er ikke den samme parken som flere pingviner flyttet til i februar i år. De vil også få besøk av direktøren til uken de og.