Sjekk flasken før du drikker!

Har du kjøpt inn brus eller øl til kvelden? Ta en ekstra titt ned i flasken før du tyller i deg. Les skrekkhistoriene.

Coca Cola

OVERRASKELSE: Tampong? Avkappet finger? Noe langt verre? Heldigvis var det kun snakk om et godteri av typen vingummi.

Foto: Dagrun Stokke, Avisa Nordhordland

Tidligere denne uken kunne nrkhordaland.no fortelle om mannen fra Meland i Hordaland som hadde en colaflaske stående på nattbordet i tilfelle han ble tørst om natten. Det ble han, men tørsten forsvant brått da det gjenstod en liten skvett.

For nederst i flasken fløt det en et fremmedlegeme, med et utseende som kunne minne om en tampong. Nærmere undersøkelser viste at gjenstanden var et godteri, av typen vingummi.
- Nå er det helt slutt med cola for min del, sa mannen, som fikk tolv halvlitersflasker cola i erstatning.

MUS

MUS PÅ FLASKE: En leser hevder at en krogjest en gang opplevde å finne et musekadaver i en ølflaske.

Foto: ROBERT F. BUKATY / AP

- Fant mus i ølflasken!

Meland-mannen er slett ikke alene om å finne pussige og til dels ekle ting i drikke eller mat. De siste dagene har det haglet inn med tips til NRK Hordaland om folk som hevder å ha vært utsatt for noe liknende.

LES OGSÅ: Gjett hva som fløt i colaen!

En leser som tidligere jobbet på en veikro forteller om en kunde som for noen år siden fikk middagen sin fullstendig ødelagt:

- Han kjøpte en flaske øl som han skulle kose seg med. Men plutselig kom han tilbake med flasken. Han fortalte at han hadde drukket opp det som var i glasset og skulle tømme flasken for det siste, da han plutselig oppdaget noe som lå på bunnen av flasken. Det var et musekadaver! forteller Ole til nrkhordaland.no .

- Kondomer i colaen

Andre har i likhet med Meland-mannen vært uheldig med brusen. Svært uheldig!
- Jeg har funnet både kondomer og snegler i colaen, skriver Eva – som tydeligvis fortsatt drikker cola.

Kondom.

FULL PAKKE: Utrolig hva man kan finne i brusen...

Foto: ScanStockPhoto

- Min opplevelse var det mer røyk over. Flasken var full av tobakk, skriver Kjell.

En anonym leser fra Trøndelag fikk seg en overraskelse da han åpnet en halvlitersflaske med Coca Cola Light.

- Da jeg åpnet flasken, la jeg med én gang merke til noe som var i colaen. Det viste seg å være en stor plastikkbit, forteller trønderen, som fikk ti flasker valgfri drikke i erstatning fra Coca Cola.

Hørte ingenting fra produsenten

Så heldig var ikke Gitte, som opplevde noe tilsvarende for halvannen måned siden.

- Jeg sendte flasken per post til adressen som stod på flasken, men har overhodet ikke hørt noe. Gjenstanden så ut som en plastbit eller lignende, skriver hun.
Men det er slett ikke bare i drikke folk finner fremmedelementer. En mann i Bergen forteller at han knakk en tann på grunn av en stein i et butikkbakt brød. En annen har for alltid fått avsmak for en viss type potetgull.

Flere samer røyker

KOMBINASJON: - Fant tobakk i brusflasken, skriver Kjell.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

- Da vi tømte ut det som var igjen av innholdet i posen oppi skålen, lå det en sigarettsneip på toppen. Vi sendte dette inn til fabrikken, men hørte ingenting fra produsenten. Heldigvis fins det tilsvarende produkter fra en konkurrent, skriver Odd.

Har du opplevd noe lignende? Tips oss! Send mail til hordaland@nrk.no

- Har krav på ny vare

Informasjonsrådgiver Øystein Herseth Kaldestad i Forbrukerrådet sier til nrkhordaland.no at kunden i slike tilfeller neppe har andre rettigheter enn å få den aktuelle varen erstattet eller byttet i en ny og forhåpentligvis feilfri vare.

- Vi ser svært lite av slike saker. Folk som opplever slikt henvender seg oftest til salgsstedet eller direkte til produsenten. Det er også riktig fremgangsmåte. Kunden bør forholde seg til det leddet hvor de har kjøpt varen, sier Kaldestad til nrkhordaland.no.

LES OGSÅ: Advarer mot glass i brød

- Skeptisk

Regiondirektør Roald Vaage i Mattilsynet sier han i utgangspunktet velger å ta flere av disse historiene med en stor klype salt.

- Det er slett ikke alle slike historier som medfører riktighet, og jeg er skeptisk så sant man ikke kan fremlegge bevis. Mye av dette kan være vandrehistorier. Mus nede i en ølflaske? Tenk på hvor smal flaskeåpningen er, sier Vaage.

- Når det er sagt, så hender det jo at forbrukere kommer ut for feilprodukter. Da er riktig fremgangsmåte å henvende seg til butikken, så må produsenten vurdere om det er nødvendig å trekke tilbake tilsvarende varer fra markedet. Norske firmaer er generelt veldig flinke til dette, sier Vaage.

- Gode internrutiner

Med tanke på fremmedlegemer som blir funnet i flasker, tror han andelen slike feilprodukter er forsvinnende liten.

- Internrutinene for rengjøring av flasker er veldig gode. Flaskene blir gjennomlyst av maskiner og sjekket av mennesker. Så her tror jeg det er snakk om unntakene som bekrefter regelen, sier regiondirektøren.