Tidligere toppleder siktet for millionunderslag

En tidligere næringslivstopp ble pågrepet tirsdag, siktet for grovt underslag mot sin tidligere arbeidsgiver. Mannen nekter straffskyld og hevder hele saken en vedvarende konflikt.

Mannen nekter straffskyld og hevder hele saken er en vedvarende konflikt.

– Vi har mottatt en anmeldelse fra tidligere arbeidsgiver, som har anmeldt vedkommende for økonomiske misligheter. Det er grunnlag for at politiet gikk til aksjon i går, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt til NRK.

Det var Bergensavisen som først fortalte om saken.

Løslatt etter avhør

Både næringslivtoppen og konen ble pågrepet i en politiaksjon hvor det også ble beslaglagt blant annet regnskapsmateriell og datamaskiner.

– I denne typen saker det stort sett dokumentasjon som er interessant. Dokumentasjon i forhold til hva som har skjedd og hvorfor, regnskaper og PC-er, sier Mevatne, som mener det etter avhøret onsdag ikke lenger er grunnlag for å holde den siktede i varetekt.

– Vi vurderer det slik at han kunne løslates etter avhør onsdag. Vi ser ikke lenger noen fare for bevisforspillelse, sier Mevatne.

– Ikke grunnlag for massiv politiaksjon

– Min klient stiller seg til dels uforstående og avvisende til anklagene. Han kjenner godt til de faktiske forhold og avviser at dette innebærer noe straffbart, sier mannens forsvarer, advokat Per Magnus Falnes.

Per Magnus Falnes

– AVVISER ANKLAGENE: Per Magnus Falnes forsvarer den siktede. – Vi mener saken har sitt utspring i en konflikt mellom dem som anmelder han, og ham. Vi mener politiet burde sett dette før de aksjonerte.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Den pågrepne reagerer ifølge forsvareren sterkt på måten politiet har håndtert saken på.

– Han er veldig overrasket over måten politiet har håndtert situasjonen og hvor massiv denne aksjonen var. Hverken ham eller jeg kan se at det var noe grunnlag for det, sier Falnes.

Konen til næringslivstoppen siktet for medvirkning til underslaget, og ble også løslatt etter avhør. Kvinnen erkjenner ikke straffeskyld, sier hennes advokat Tor Henning Rustan Knudsen til NRK.

– Hun har forklart seg grundig for politiet og vil samarbeide med politiet for å opplyse saken. Hun legger til grunn at siktelsen ikke vil bli opprettholdt etter endt etterforskning, sier Rustan Knudsen.

– Sivile tvister var bakgrunnen

I følge den siktede mannens forsvarer er bakgrunnen for anmeldelsen flere sivile tvister mellom anmelder og hans klient. Hele saken må sees i lys av det, mener ham.

– Vi mener saken har sitt utspring i en konflikt mellom dem som anmelder han, og ham. Vi mener politiet burde sett dette før de aksjonerte. Partene er uenige om en del forhold knyttet til driften av disse selskapene som er involvert, forteller Falnes.

Advokaten forteller at tvistene gjelder pengebeløp som den pågrepne mannen hevder å ha tilgode hos sin tidligere arbeidsgiver. Politiadvokat Mevatne vil ikke kommentere innholdet i anmeldelsen. Bergens Tidende skriver at mannen skal ha stjålet drivstoff for mer enn ti millioner kroner, over flere år.

– Det kan vi ikke bekrefte. Det får vi komme tilbake til, sier Mevatne.