Hopp til innhold

Sigrid takker 8. mai for at hun finnes

Da andre verdenskrig tok slutt, ble krigsfangen Wilhelm funnet svært forkommen i konsentrasjonsleiren. «Noen dager til, så hadde jeg ikke eksistert», sa han til datteren Sigrid.

Sigrids far Wilhelm ble funnet i Dachau etter andre verdenskrig var over. Det var så vidt han overlevde.

FAREN BLE REDDET AV FREDEN: – «Du må huske på det», sa han, «at uten 8. mai, så hadde ikke du vært her», forteller Sigrid Håkonsund Fjeld. Foto/redigering: Christine Kongsvik

Tyskerne kom med båt, og trampet over berget med høye svarte støvletter. De var sinte, har bestemoren fortalt Sigrid Håkonsund Fjeld.

Det var 2. oktober 1941, at faren hennes, Wilhelm, ble arrestert av tyskerne. Som mange andre, deltok han i illegalt motstandsarbeid, både i Telavåg og ellers på Sotra.

8. MAI 70 ÅR ETTER: Slik markeres frigjøringsdagen på NRK

Wilhelm ble tatt med til Tyskland, der han til slutt endte i konsentrasjonsleiren Dachau.

Familien fikk aldri vite hva som skjedde med Wilhelm i årene han var borte under andre verdenskrig.

– Det som skjedde var tabu

I dag kan Sigrid takke fredsdagen 8. mai for 70 år siden for at hun finnes. Faren Wilhelm overlevde tysk fangenskap, så vidt det var.

Sigrid Håkonsund Fjeld

PÅGREP FAREN: Tyskerne kom med båt, og kom trampende over berget med høye svarte støvletter, har bestemoren fortalt Sigrid Håkonsund Fjeld.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Men han ville aldri selv snakke om det som skjedde.

– Jeg har lest veldig mye litteratur om dette. Det er ikke tilfeldig. Jeg vet ikke hvorfor det var så vanskelig å spørre ham, men det var tabu, sier datteren.

Sigrid har fremdeles mange ubesvarte spørsmål. Hun har imidlertid fått vite at Wilhelm satt i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Da freden kom, ble han funnet i leiren Dachau. Han var i svært dårlig forfatning da han ble hentet ut av Røde Kors.

Besøkte leiren: – En nesten religiøs opplevelse

For noen år siden reiste Sigrid selv ned til Sachsenhausen. Det ble mange tårer da hun fikk se hvor faren hadde vært under krigen.

Ambulanser

RØDE KORS: Wilhelm var i svært dårlig forfatning da han ble hentet ut fra Dachau av Røde Kors.

Foto: Privat

– Jeg tenkte at «akkurat her jeg går nå, har faren min gått i sin elendighet og ikke visst om han kom seg ut». Det var nesten en religiøs opplevelse. Det var følelsesmessig veldig sterkt, forteller hun.

Sigrid ble født åtte år etter freden i 1945. Fredsdagen 8. mai var viktig for faren, og er blitt det samme for datteren.

– «Du må huske på det», sa han, «at uten 8. mai, så hadde ikke du vært her». Han var så dårlig da de fant ham i Dachau, og sa at «noen dager til, så hadde jeg ikke eksistert», forteller Sigrid.

– Det må ha vært helt fantastisk

Etter farens død i oktober 1991, fant Sigrid et skrin som hadde tilhørt faren.

Brevet

JUBELBREV: Brevet til Wilhelm fra to av søsknene etter at krigen var over. De visste lite om hva han hadde gjennomgått.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Det var rett og slett en skatt, sier hun.

I skrinet lå blant annet et brev søsknene skrev til Wilhelm da krigen var over.

Sammen med medfangene ble Wilhelm sendt fra konsentrasjonsleiren til kuropphold i Sveits, før han kom til Norge i august 1945. Sigrids besteforeldre og tre av Wilhelms søsken dro for å hente ham.

– Det må ha vært en helt fantastisk dag for dem. Tenk på hvor mange som ikke kom hjem – og der sto han, lys levende. Det må ha vært helt fantastisk for bestefar og bestemor, sier Sigrid.

MARATONSENDING 8. MAI: Slik markeres frigjøringsdagen på NRK