Hopp til innhold

Sier ja til Hardangerbadet

Kommunestyret i Kvam har vedtatt å bruke 20 millioner på et nytt badeland i Øystese.

Hardangerbadet

SKAL LIGGE I ØYSTESE: Hardangerbadet, eller Hardanger bade- & sportssenter, er planlagt å ligge i Øystese i Kvam herad.

Foto: Øystese Næringslag

Til tross for stor motstand bestemte kommunestyret i Kvam mandag under et ekstraordinært kommunestyremøte å starte planleggingen av det omdiskuterte badelandet Hardangerbadet.

Prosjektet har skapt store bølger i lokalsamfunnet i mange år, men nå er altså beslutningen tatt.

– Dette er en investering for kommunen. Det er alltid en risiko å drifte slike anlegg, men vi føler at vi har god kontroll. Vi jobber videre med å sikre at kommunen har forutsigbare kostnader på investeringen og driften før det blir gjort et endelig vedtak og vi kan sette spaden i jorden, sier ordfører Asbjørn Tolo (H).

Fremmet forslag imot

Hardangerbadet tegning

I VANNKANTEN: Anlegget skal etter planen ligge helt ved vannkanten i Øystese.

Foto: Øystese Næringslag

Mange har vært skeptiske til prosjektet på grunn av kommunens trange økonomi. Det ble fremmet et forslag i kommunestyret om å gå imot investering i Hardangerbadet, men dette falt i dag.

– Og det som ble vedtatt, ble vedtatt av et nesten enstemmig kommunestyre, sier Tolo.

Badelandet skal ligge i Øystese og har en kostnadsramme på over 200 millioner kroner. Kommunen må ta opp et lån på 20 millioner kroner for å kunne finansiere prosjektet.

– Kommunen har ikke råd til å bygge et badeland, de har andre ting å bruke pengene på, sa innbygger i Kvam, Turid Mari Totland til NRK forrige uke.

Kommunen må allerede kutte 40 millioner i utgifter de neste tre årene, men det ser ikke ut til å sette en stopper for badelandet.

Lenger reisevei

For å få råd til prosjektet, er det foreslått å legge ned tre eksisterende svømmebasseng i Norheimsund, Øystese og Ålvik.

– I Nordheimsund har de vært kritiske til dette fordi det blir færre besøk, men de skal ha dobbeltimer, og timeantallet blir derfor det samme. I Ålvik har de vært kritiske fordi de får lenger reisevei til bassenget, men de får totalt sett et bedre tilbud, mener Tolo.

– Vil skape ny næring

Hardangerbadet skal bestå av en bassengdel, et helsesenter, et såkalt trenings- og velværesenter, samt utbygging av en ny fløy som binder Hardangerfjorden hotell sammen med det planlagte badet.

Ordføreren har stått i spissen for å realisere byggingen av Hardangerbadet. Han har tidligere sagt til NRK at han mener badelandet vil lokke flere innbyggere til kommunen.

– Hardangerbadet vil skape en ny næring i Kvam, bidra til flere arbeidsplasser og badet vil være et godt tilbud til både innbyggere og besøkende.