Hopp til innhold

Shahen ble angrepet etter søsterens død

Shilan Shorsh (39) døde i sin egen leilighet etter å ha mottatt en rekke trusler. Etter hennes død forteller søsteren Shahen at hun ble utsatt for vold og utskjelling.

Shahen Ahmed

– BLE ANGREPET: Shahen Ahmed er glad for at søsterens sak blir gjenopptatt. Hun forteller at hun har blitt angrepet selv etter søsterens død.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Shilan Shorsh

DØDE: Shilan Shorsh døde i brann i mai i fjor.

Foto: Privat

I kjølvannet av Monika-saken ble det denne uken klart at politiet i Bergen vil gå gjennom saken til Shilan Shorsh på nytt. Shorsh døde i en brann i sin egen leilighet i Fyllingsdalen i Bergen i fjor.

– Det er viktig for meg å få gjenopprettet tilliten til politiet i Hordaland, sier politimester Geir Gudmundsen.

Shahen Ahmed, Shilans nest eldste søster, er glad for at politiet nå tar opp igjen saken, snart et og et halvt år etter brannen.

– Jeg er lettet og glad, og tenker at vi kommer til å få svar på de ubesvarte spørsmålene som vi har hatt hele tiden, sier hun til NRK i dag.

– Var ambivalent til etterforskningen

I en leilighet vest i Bergen viser hun frem bilder av søsteren, politikeren og kvinnesaksforkjemperen Shilan Shorsh, som ble 39 år gammel.

Omkom i Brann i Fyllingsdalen

DØDE I BRANN: I denne blokken døde Shilan Shorsh (39) i fjor.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Politiet vet bare at brannen hun døde i ikke var en ulykke. De vet ikke hvem som tente på, og fant ikke noe som viste at det hadde vært andre inne i leiligheten.

Shorsh hadde uttalt seg flere ganger i media, om kurdisk kultur og menn som var kvinneundertrykkende.

Hun skal også ha følt seg overvåket. Hun fikk profesjonelle til å undersøke PC-en sin, og oppdaget at den var blitt hacket. Hun valgte å avslutte Facebook-kontoen sin, fordi hun fikk trusler.

Ifølge søsteren var Shilan veldig redd i tiden før hun døde. Hun er ikke imponert over politiets arbeid i saken, og konklusjonen om at ingen utenforstående kan ha forårsaket brannen i Shilans leilighet.

– I begynnelsen var jeg veldig ambivalent til etterforskningen. Noen ganger tenkte jeg at politiet sikkert hadde gjort jobben sin, mens andre ganger tenkte jeg de ikke hadde gjort det. Så begynte jeg å tenke at det sikkert var en del ting de ikke har gjort, som de burde gjort, sier Shahen Ahmed.

– Ble slått og utskjelt

Hun forteller at tilliten til politiet er blitt mer tynnslitt etter det som har kommet frem om Monika-saken i media.

Geir Gudmundsen

SER PÅ SAKEN PÅ NYTT: Politimester i Hordaland, Geir Gudmundsen, har sammen med statsadvokaten besluttet å se på saken på nytt.

– Etter Monika-saken begynte jeg å tvile på politiet. Jeg er redd for at det samme kan ha skjedd i Shilan sin sak, sier Shahen.

Shahen lister opp mange elementer som ikke passer med at søsteren skulle tatt sitt eget liv - ting hun nå ønsker svar på. Hun frykter etterforskningen ikke ble gjort grundig nok første gang.

Søsteren forteller at hun selv har mottatt trusler mot seg og familien etter Shilans død.

– Det var en taxisjåfør som jeg ikke kjente, men som kjente til meg og min familie. Han sa at familien min ikke hadde moral, og slo meg, sier Shahen.

Etter opptrinnet måtte hun på legevakten og sy, forteller hun.

– Før det var jeg ikke så redd. Jeg tenkte jo at jeg ikke utfordret noen kurdiske myndigheter eller jobbet med kvinnesaker, og at jeg ikke ville bli utsatt for noe. Men etter den episoden har jeg begynt å låse døren hjemme, sier Shahen.

Onsdag skal Shilans søster inn til politiet i Bergen vest for å snakke om saken. Politistasjonssjefen vil ikke kommentere saken overfor NRK i dag.