Starter hyppig luftmåling i «skandalebydelen»

Politikerne tar grep etter fjorårets sjokktall for luftforurensingen.

Loddefjord i Bergen

ILLE I VEST: Målinger fra i fjor viste at folk her i Loddefjord har minst like stor grunn til å bekymre seg for luftforurensing som i Bergen sentrum. Nå settes det etter alt å dømme opp en ny luftmåler ved kjøpesenteret Vestkanten.

Foto: Jon Fartein Hoel

Marita Moltu

SNUDDE: KrF og Marita Moltu har gått ut av byrådet, og stemte mot sine gamle kollegaer i Frp og Høyre.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– En skandale, sa Endre Tvinnereim i Byluftlisten da NRK i februar fortalte om den høye forurensingen i bydelen Loddefjord i Bergen.

Tallene fra luftmåleren viste, til stor overraskelse for de fleste, verre luftkvalitet enn i det langt mer omtalte krysset på Danmarks plass.

Per i dag er det kun Danmarks plass og Bergen rådhus som har såkalte aktivmålere, som måler luften time for time og registrerer svevestøv.

Passivmålerne, som har stått blant annet i Loddefjord, gir kun månedlige målinger. Men nå tyder alt på at bydelen får sin egen timesmåler, i tråd med Byluftlistens krav i februar.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Bergen forurensing luftkvalitet

«GIFTLOKK»: Giftlokket i bergensdalen har blitt et kjent begrep for de fleste. Nå viser tallene at luftforurensingen kan være like ille lenger vest i byen.

Foto: Pål Bentdal

Endringer i medlemssammensetningen i bystyrets helsekomité har nemlig gitt KrF plass, og etter at de gikk ut av byrådssamarbeidet står de fritt til å stemme som de vil. I forrige møte gikk de sammen med Ap inn for Venstres forslag om å sette opp en aktivmåler ved Vestkanten i Loddefjord.

– Vi ser at dette er et utsatt område, og ønsket å støtte forslaget. Vi kommer også til å ta et punkt om at vi ønsker flere målere inn i partiprogrammet, sier KrF-gruppeleder Marita Moltu.

– Dette er en god start

Erlend Horn

FIKK FLERTALL: Erlend Horn og Venstre fikk med seg Ap og KrF på forslaget om ny måler i Loddefjord.

Foto: Sølve Rydland

Frp og Høyre, som stemte mot forslaget i komiteen, er i mindretall i bystyret, og høyst sannsynlig vil montering av den nye måleren bli vedtatt når bystyret onsdag samles til sitt første møte etter sommerferien.

– Det er et budsjettspørsmål, men jeg tror ikke det koster all verden. Vi vil være positive i bystyret, sier Moltu.

Ap fremmet i komiteen forslag om målere i Loddefjord, Åsane, Arna og Nesttun, mens Venstre nøyde seg med Loddefjord, i tillegg til å legge inn et ønske om at «det plasseres aktive målere i andre bydeler».

– Vi stemte også for Ap sin merknad, men dette er bedre enn ingenting, og en god start. Vi er helt avhengige av gode data fra flere steder i byen, sier Venstres Erlend Horn.

Saken om luftmålerne er den andre endringen som blir gjort i forhold til byrådets planer for byluften. I går ble det klart at morgendagens bystyremøte også vil inneholde et vedtak om å innføre køprising i Bergen.

Frykter høye forurensingsverdier

Frøy Gudbrandsen og Endre Tvinnereim i Byluftslisten

FORNØYD: Endre Tvinnereim i Byluftlisten er glad for den nye måleren, men frykter for resultatene.

Foto: Kristine Askvik / NRK

Aktivmålerne koster anslagsvis 600.000 kroner, men trolig vil Statens vegvesen ta en stor del av utgiftene. Dermed mener Endre Tvinnereim i Byluftlisten at det er liten grunn til å nøle med å sette opp flere.

– Vi er veldig glade for at helsekomiteen har innstilt på ny luftmåler i Loddefjord. Vi har lenge visst at det er et veldig utsatt område. Men det vi ikke vet så mye om, er hvordan forurensingen fordeler seg utover døgnet, sier Tvinnereim.

Han er partiets eneste representant i bystyret, og har ikke plass i helsekomiteen.

– Men jeg tror dette vedtaket åpner for flere aktivmålere etter hvert. Det er et stort skritt i riktig retning, sier Tvinnereim.

Han frykter høye luftforurensingstall fra Loddefjord, som hadde et snitt på 43 NO2 per kubikkmeter luft gjennom 2013. Grensen for lovlig NO2-innhold i luften går ved 40.

– På Danmarks plass gir aktivmåleren høyere tall en passivmåleren, og det er god grunn til å anta at det er aktivmåleren som er mest presis. Dermed skulle logikken tilsi at NO2-innholdet i Loddefjord kan passere 45, sier Tvinnereim.