Setter inn ekstra brannhelikopter

Faren for skog- og lyngbranner er nå så akutt at DSB har besluttet å ha to skogbrannhelikoptre i beredskap. – Det er ekstremt stor skogbrannfare, sier de.

Brann på Frøya

NYTT HELIKOPTER: Flere helikoptre fra Forsvaret bidro i slukkingsarbeidet av storbrannen på Frøya. Nå har DSB satt et nytt helikopter i beredskap.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

Faren for skog- og lyngbranner er nå så akutt fra Rogaland til Nordland at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har besluttet å ha to skogbrannhelikoptre i beredskap.

– På grunn av den ekstremt store skogbrannfaren fra Rogaland til Nordland har DSB besluttet å sette enda ett skogbrannhelikopter i beredskap. Vi har nå skogbrannhelikoptre i beredskap på Værnes og i Sauda, sier avdelingsleder Hans Kristian Madsen i DSB i en pressemelding.

Tidligere i dag ble folk evakuert da en skole brant til grunnen i Sveio. Brannsjef Johnny Breivik i Bergen uttalte lørdag til NRK at den store brannfaren kan lokke frem brannstiftere.

Oppfordrer til politianmeldelse

Foreløpig er helikoptrene satt i beredskap til og med mandag. Da vil DSB vurdere om det er behov for videre helikopterberedskap for å håndtere eventuelle lyng- og skogbranner.

Det er tørt vær og mye vind som har ført til de mange storbrannene og enda flere mindre branntilløpene som har vært den siste tiden. Ifølge yr.no er det ventet nedbør over store deler av landet litt ut i neste uke.

Enn så lenge opprettholdes forbudet om bruk av åpen ild utendørs.

– DSB oppfordrer brannvesenene til å anmelde folk som forårsaker brann til politiet, sier Madsen.

Se video: Anita ble evakuert fra brannen i Sveio i dag:

Anita Hovda ble vekket av brannvesenet lørdag morgen. Da hadde en nedlagt skole i Sveio allerede brent ned.