Hopp til innhold

Senterpartiet vil gjenopprette Sjøheimevernet – men får ingen støtte

Regjeringen har med støtte fra Arbeiderpartiet vedtatt at Sjøheimevernet i Norge skal bort innen 2020. Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum lover omkamp.

Innsatsstyrke Bundle, apriløvelse 2015 i Oslofjorden Innsatsstyrke Bundle (SHV) sin apriløvelse 2015 (HV-02, Oslo og Akershus)

PÅ ØVELSE: Kystheimevernet er i dag til stede langs hele kysten med kystmeldeposter, hurtigbåter og andre større fartøyer.

Foto: Alexander Sylte / Forsvaret

– Det regjeringen har gjort er veldig uklokt. Derfor må vi bygge Sjøheimevernet opp igjen. Det kommer til å være et hovedkrav fra oss å bygge opp beredskap, ikke bygge ned, slik vi ser her, sier Slagsvold Vedum til NRK.

Som del av nedleggingen ble innsatsstyrken «Salamander» på Vestlandet, lagt ned allerede i juni i år. Stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H) avviste i den forbindelse at nedleggingen av Sjøheimevernet gir dårligere beredskap langs kysten av Norge:

– Hvis det hadde vært slik kunne jeg ikke ha gått inn for denne beslutningen, var hans kommentar.

Øyvind Halleraker

SIKKER PÅ AT BEREDSKAPEN OPPRETTHOLDES: Øyvind Halleraker i Høyre.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Mener oppgavene kan overtas av andre

Regjeringspartiene med støtte fra Arbeiderpartiet, mener oppgavene til Sjøheimevernet kan løses av Kystvakten, Kystjegerkommandoen og Heimevernet på land.

Slagsvold Vedum er uenig og garanterer at dersom Senterpartier kommer inn i regjering etter valget, så blir nedleggingen av det 2000-mann sterke Sjøheimevernet omgjort.

– Hvis vi får makt skal vi gjenopprette Sjøheimevernet, ha aktivitet på Ulven leir, gjenopprette innsatsstyrken «Salamander», og sørge for at vi har en god beredskap langs hele kysten.

– Men er dette noe Arbeiderpartiet ønsker å være med på?

– Dessverre så ble det et forlik mellom regjeringspartiene og Arbeiderpartiet i denne saken før jul. Men vi kommer til å være helt tydelige på hva vi vil.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum

LOVER OMKAMP OM SJØHEIMEVERNET: Trygve Slagsvold Vedum er leder i Senterpartiet.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

Arbeiderpartiet nekter å snu

Hvis Senterpartiet og Arbeiderpartiet skal danne regjering sammen etter valget må de altså bli enige i denne saken.

Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre viser i dette spørsmålet til partikollega Marit Nybakk i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget.

I en mail skriver hun at Arbeiderpartiet står ved forsvarsforliket med regjeringen. Arbeiderpartiet nekter å svare NRK på hva Senterpartiets lovnad om gjenoppretting av Sjøheimevernet betyr for et eventuelt regjeringssamarbeid mellom de to partiene.

Sjøheimevernet

VEDTATT NEDLAGT: Sjøheimevernet består i dag av til sammen 2000 mann.

Foto: Marte Brohaug/ Forsvaret