Dette funnet er sensasjonelt

Kjøpesentertomten i Etne sentrum skjulte en stor bosetning fra cirka 500 f.Kr. – Her ser vi detaljer fra småfolkets hverdag som aldri tidligere er sett i Norge, jubler forsker Søren Diinhoff ved UiB.

Søren Diinhoff

FORBLØFFET: Forsker Søren Diinhoff ved Universitetsmuseet i Bergen karakteriserer funnene som spektakulære.

Foto: Privat

Undersøkelsene gjøres av arkeologer fra Universitetet i Bergen, og funnene har forbløffet de erfarne forskerne. Kjøpesentertomten inneholder nemlig det største kjente bosetningsområdet på Vestlandet fra eldre jernalder.

Fant 15 langhus

– Det er ganske spektakulært! Vi har funnet rester av 40 bygninger, derav 15 langhus. Disse er veldig bra bevart i forhold til andre langhus som er funnet andre stedet, jubler fagarbeider Yngve Flognfeldt ved Universitetsmuséet i Bergen.

De 15 langhusene har grindkonstruksjoner på opp til 23 meter. I tillegg er det funnet mindre hus som har vært redskapshus og lagre.

LES OGSÅ: Hva i all verden er dette?

– Aldri sett tidligere i Norge

I flere av langhusene kan arkeologene se tydelige spor etter hvor dyrene har stått inne i bygningene.

Arkeologiske utgravinger i Etne

ROMERSK MYNT: Jan Terje Rasdal fant denne mynten da han undersøkte området med metalldetektor. - Mynten er fra ca. 180 e.Kr., men er neppe verdt mer enn noen hundre kroner, sier Rasdal.

Foto: Universitetet i Bergen

– Dette har vi aldri tidligere sett så tydelig i slike hus i Norge, sier Flognfeldt.
Årsaken til at funnene er så gode og detaljerte, er ifølge Flognfeldt at husene står på grus som har holdt dem tørre. Det gir forskerne verdifull kunnskap om hvordan småfolket levde. Informasjon i gravhauger gir stort sett kun informasjon om rikfolket.

– Vi ser også klare tegn til at bosettingen her har hatt kontakt med folk i Rogaland, lenger nord langs kysten og til og med til i Danmark, sier han. Det ser de ikke minst på byggeskikken, som har elementer kjent både fra Rogaland og Hordaland.

Befolket siden steinalderen

Bosetningen i Etne blir anslått å være 2500 år gammel, men det er fra før funnet spor etter mennesker så langt tilbake som til steinalderen for fire tusen år siden.

Utgravingsarbeidet er anslått å koste nær 5,3 millioner kroner. Det er Felleskjøpet og Coop Haugaland som finansierer utgravingene på den nye kjøpesentertomten i Etne sentrum.

Området, som er på rundt 21 dekar, ligger øst for Etne senter og var opprinnelig fredet. Betingelsen for frigiving var at de nye eierne finansierte arkeologiske utgravinger på stedet

LES OGSÅ: 490.000 funn er lagt ut på nett. Nå kan du se om det er gjort arkeologiske funn i ditt nabolag.