Hopp til innhold

Sendte SMS etter drapet: «Jeg kommer tilbake»

Først avfyrte den drapstiltalte 50-åringen skuddet som drepte Kay Ivar Sommerschild. Etter å ha forlatt åstedet sendte han truende tekstmeldinger.

Lyderhornslien ved Loddefjord i Bergen

DREPT: Det gikk av to skudd i leiligheten til tiltaltes ekssamboer mandag 18. oktober 2010. Det første var nær ved å treffe eksens datter, mens det andre traff 25 år gamle Sommerschild i magen.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Kay Ivar Sommerschild

DREPT: Kay Ivar Sommerschild ble skutt da han var i samme leilighet som sin kjæreste og hennes mor, som er 50-åringens ekskjæreste.

Foto: Privat

Detaljene om hva som skjedde ble trukket frem i aktor Benedicte Hordnes avslutningsprosedyre i dag. Det er siste uke i ankesaken etter drapet i Lyderhornslien i oktober for to år siden.

Påtalemyndigheten vil ha den tiltalte 50-åringen dømt for forsettlig drap på Sommerschild, og to drapsforsøk på henholdsvis ekssamboeren og hennes datter.

De fire var alle til stede den dramatiske natten 18. oktober.

Les også: 50-åringen skjøt Kay Ivar (25) i magen på under en meters avstand. Nå håper han på lavere straff

Sendte SMS etter drapet

Det gikk av to skudd i leiligheten til tiltaltes ekssamboer. Det første var nær ved å treffe eksens datter, mens det andre traff 25 år gamle Sommerschild i magen. Han døde av skadene samme natt.

Det er blant annet hva som skjedde senere den natten, som beviser at tiltalte utførte en planlagt handling med mål om å drepe, mener statsadvokaten.

SMS-logger har vist at 50-åringen sendte en melding til eksen, rundt ti minutter etter at han forlot åstedet.

– Selv etter at han hadde skutt et annet menneske, var han aggressiv. Da han forlot stedet sa han ting på en truende måte, som at han skulle komme tilbake og at han ikke var ferdig. Ti minutter senere sender han SMS til ekssamboeren med det samme innholdet, sa Hordnes i sin prosedyre.

– Han hadde en plan om å drepe

Hva som var 50-åringens formål med å oppsøke ekssamboeren denne kvelden, er hele sakens kjerne.

Tiltalte hevder han bare ville snakke med henne, men aktor mener han hadde planlagt at han skulle drepe sin tidligere samboer.

Han har forklart i retten at han over tid hadde utviklet et hat mot eksen.

50-åringen hadde med seg et ladet våpen til eksens leilighet i Lyderhornslien. Da datteren hennes og datterens kjæreste kom til for å hjelpe henne, falt skuddet som drepte Sommerschild.

Han ble truffet i magen av et skudd fra rundt en halv meters avstand.

– At han fortsetter på samme måte, til tross for alt som har hendt, viser at han hadde en plan om å drepe, mente aktor Hordnes.

Les også: Ekssamboeren: – Tiltalte var veldig sjarmerende

– Forsøkte flere skudd

Aktor trakk også frem ekssamboerens og datterens forklaringer om hva som skjedde etter at de to skuddene falt. De to har tidligere forklart at den tiltalte forsøkte å fyre av pistolen flere ganger.

– Også etter skuddet mot Kay forsøkte han å skyte flere ganger. Men våpenet klikket. De hørte to-tre klikklyder fra pistolen, sier Hordnes.

Først da han ble overmannet av eksen og hennes datter, trakk han seg unna, har de to har forklart i retten og i avhør.

Da pistolen klikket hevder datteren at våpenet var rettet mot henne. Tiltalte hevder selv han mistet våpenet i bakken etter skuddet som traff Sommerschild.

Les også: – Det kunne blitt et trippeldrap

Fikk sjokk da det smalt

50-åringen har selv forklart at skuddene gikk av ved et uhell, og at han fikk sjokk da det smalt.

– Det var ikke tilfeldige skudd. Det var målrettede skudd både mot Kay Ivar, og mot kjæresten hans, mener Hordnes.

Hun ba lagmannsretten svare ja på skyldspørsmålene om de to drapsforsøkene og drapet.

Forlot rettssalen

Den tiltalte 50-åringen satt rolig på tiltalebenken og tok notater under aktors prosedyre.

Like bak ham satt datteren til ekssamboerens hans, som var tydelig preget og gråt da beskrivelsen av drapsnatten kom opp.

Hun forlot også rettssalen da forsvarer Øyvind Storrvik startet sin prosedyre.

– Strekker ansvaret for langt

– Tiltalte har tatt ansvar for handlingene sine. Men saken handler om hvor langt ansvaret kan strekkes, sier 50-åringens forsvarer Øyvind Storrvik.

– Aktor mener han skulle drepe eksen, og skulle rydde de to andre av veien for å gjør dette. Det er å strekke ansvaret mye lengre enn det bevisene tilsier i denne saken, sier han.

Han mener aktors gjennomgang er en ren gjengivelse av det vitnene har forklart, vitner som er på en side av saken.

50-åringen erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap, men sier seg skyldig i legebeskadigelse med døden til følge.

Øyvind Storrvik

STREKT FOR LANGT: - Han tar ansvar for sine handlinger, men aktor strekker det for langt, mener forsvarer Øyvind Storrvik.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Store feil i aktors forklaring

Forsvareren hamret løs på aktors beskrivelse av forhistorien til drapstiltalte og hans ekssamboer.

Han pekte på det han kalte to store feil i aktors forklaring:

– Den ene er at mye av informasjonen beskriver seg fra et brudd. Alle vet at etter et brudd er det ikke noe som heter absolutt sannhet. Partene påstår hver sin ting, og det må man ta hensyn til, sa forsvareren.

– Han hadde nedsatt bevissthet

Sommerschild og kjæresten kom til midt under en trusselsituasjon mellom tiltalte og hans ekskjæreste. Forsvareren mener skuddet gikk av i tumulter mellom Sommerschild og tiltalte.

50-åringen ble angrepet med neveslag og hammer i drapsleiligheten, og det påvirket hans bevissthet.

– Hvis man legger dette til grunn, må retten vurdere om tiltalte kunne selv kunne vurdere at dette skuddet kunne drepe noen. Han hadde nedsatt bevissthet da dette skjedde, hevder forsvareren.

– Måtte spørre ham om tillatelse

– Ekssamboeren har gitt en sterk og pålitelig forklaring, og hun har fortalt om hans sjarm og hvordan hun ble forelsket. Men han hadde et sinne som han brukte for å kontrollere henne, og over tid kom hun under hans kontroll, sier aktor Hornes.

Etter at de den drapsdømte mannen og ekssamboeren flyttet sammen og hun kjøpte seg inn i leiligheten hans, forverret ting seg.

Da ble det mer og mer av dette sinnet, og bagateller kunne utløse det. Det kunne være nok at hun ikke svarte på SMS, ifølge aktor.

– Han fikk total kontroll på livet hennes, og hun måtte nærmest spørre om tillatelse til å gjøre det hun ville. Hele væremåten gjorde at hun mistet kontakt med venner, egen familie og døtre. Hun har følt at hun levde i fangenskap i to år, sier Hornes.

– Hun var livredd

Frykten utviklet seg etter hvert også til en frykt for at han skulle drepe henne.
– Han skapte et fryktregime der hun ble livredd for å gjøre ham sint, sier Hordnes.

Da ekskjæresten til slutt flyttet fra 50-åringen, fortsatte truslene. På en periode på halvannen måned har tiltalte sendt over 600 sms, som var en blanding av trusler og unnskyldninger.

Etter at det ble slutt mellom de to har 50-åringen forklart at det bygget seg opp et hat mot ekssamboeren. Da han til slutt med seg et våpen til leiligheten til ekssamboeren, mener aktor at han hadde planer om å drepe henne.