Hopp til innhold

Selv om sykepleiere skal prioriteres, er kun halvparten fullvaksinert

– Friske 18-åringer kalles inn til vaksine foran sykepleiere, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund. Høie forsikrer at vaksinene kommer i ukene fremover.

Sykepleier med smittevernsutstyr.

GÅR SEINT: Kun halvparten av norske sykepleiere er fullvaksinerte. Nå ber sykepleierforbundet kommunen om å rydde opp.

Foto: Eskil Wie Furunes / Eskil Wie Furunes

Sykepleiere og andre helsearbeidere skal prioriteres i vaksinekøen. Men når det nå nærmer seg juni, er kun rundt halvparten av norske sykepleiere fullvaksinerte.

Det viser ferske tall Norsk Sykepleierforbund har hentet inn fra sine tillitsvalgte.

Intensivsykepleier og hovedtillitsvalgt, Siw Øfstegaard Heimdal, reagerer svært negativt på den lave vaksinedekningen for det risikoutsatte yrket.

På hennes arbeidsplass, Haraldsplass diakonale sykehus i Bergen, er kun halvparten av de ansatte vaksinert.

– Folk i samfunnet tror alle sykepleiere er vaksinert, men her venter minst 100 av oss på første dose, sier hun.

Av 1189 sykehusansatte på Haraldsplass har 594 fått første dose, og 498 fått andre dose.

Intensivsykepleier og hovedtillitsvalgt ved Haraldsplass Diakonale sykehus, Siw Øfstegaard Heimdal

MOT FORDELING: Intensivsykepleier og hovedtillitsvalgt, Siw Øfstegaard Heimdal, ved Haraldsplass Diakonale sykehus i Bergen, mener ingen vaksiner burde blitt omfordelt før norsk helsepersonell er ferdigvaksinert.

Foto: Gerd Johanne Braadland

Reagerer på omfordeling

Heimdal forteller om mye frustrasjon blant sykepleierne.

– Man venter på vaksiner som tilsynelatende ikke kommer. Sykepleierne er utslitte etter å ha stått på det siste året, og de har i stor grad isolert seg fra familie og venner for å unngå smittesituasjoner, sier hun.

Denne uken lanserte regjeringen sin nye omfordelingsstrategi der kommuner med høyest smittetrykk får flere vaksiner enn andre kommuner. Bergen må ikke gi fra seg noen av sine doser, men Heimdal synes ikke det er nok.

Hun stiller seg bak byrådsleder Roger Valhammer sitt krav om at også Bergen burde fått flere vaksiner.

– Bergen burde fått flere vaksiner, og myndighetene burde ikke ha omfordelt vaksiner i landet før helsepersonellet er fullvaksinert, sier hun.

– Det føles urettferdig at andre grupper nå får vaksine mens vi står igjen i køen, legger Heimdal til.

Lill Sverresdatter Larsen er leder av Norsk sykepleierforbund.

UFORSTÅENDE: Leder, Lill Sverresdatter Larsen, i Norsk Sykepleierforbund stiller seg uforstående til den lav vaksinasjonsdekningen blant norske sykepleiere og ber kommunene rydde opp.

Foto: Gerd Johanne Braadland / NRK

Ber myndighetene rydde opp

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, stiller seg uforstående til at vaksinasjonsdekningen blant norske sykepleiere ikke er høyere.

– Jeg kjenner til kommuner som har begynt å kalle inn friske 18-åringer mens det fremdeles er mange sykepleiere som ikke er vaksinert. Vi vet ikke hva som har skjedd. Helsepersonell skal være prioritert, sier hun.

Larsen ber myndighetene rydde opp:

– Nå må de regionale helseforetakene og kommunene gå inn og se på hva det er som gjør at helsepersonell ikke blir prioritert bedre. Vi har jo kommet ganske langt ned i aldersgruppene i en del kommuner, men likevel er det altså en så stor andel sykepleiere som ikke har fått vaksine. Det må være en feil, og den må rettes opp i, sier hun.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

LOVER MER: Helseminister Bent Høie (H) forsikrer at vaksinene kommer.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Forsikrer at vaksinene kommer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at kommunene og sykehusene selv må prioritere hvem som skal få vaksine når.

– Hvorfor er ikke flere sykepleiere vaksinert?

– Det er helsepersonell som jobber pasientnært som vi har hatt mål om å vaksinere. Av dem er 66 prosent nå vaksinert med første dose. Vaksineringen vil øke som følge av at kommunene og sykehusene får flere vaksiner i ukene fremover, sier han.