Gutt (6) i kunstig koma etter feilmedisinering: – En livstruende skade

Den seks år gamle gutten fikk cellegift i hodet i stedet for i en blodåre. Helsetilsynet mistenker Haukeland for svikt i helsehjelpen, og har sendt et undersøkelsesteam til sykehuset.

Sentralblokka Haukeland universitetssykehus

GUTT (6) I RESPIRATOR: Haukeland universitetssjukehus varslet selv Statens helsetilsyn like etter hendelsen.

Foto: Helse Bergen

«Vi kan bekrefte at vi har en pågående tilsynssak. Det dreier seg om en hendelse på Barne- og ungdomsklinikken som vi umiddelbart varslet Helsetilsynet om», sier klinikkdirektør Britt Skadberg i en e-post fra Helse Bergens kommunikasjonsavdeling til NRK.

Den seks år gamle gutten hadde fått operert bort en kreftsvulst, og var på Haukeland universitetssjukehus for å få cellegiftbehandling.

Der ble en sprøyte som skulle ha vært satt intravenøst, i stedet satt i hodet, ifølge en slektning av gutten som er til stede på sykehuset.

Feilmedisineringen fikk alvorlige konsekvenser. Slektningen sier til NRK at gutten fremdeles ligger i kunstig koma etter hendelsen.

– Svært alvorlig

Det var BT som først omtalte saken. Fylkeslege i Hordaland, Helga Arianson, bekrefter overfor NRK at hun er varslet.

Helga Arianson

Helga Arianson, fylkeslege i Hordaland

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Gutten fikk cellegift han skulle hatt i en blodåre, satt i hjernen. Dette er en svært alvorlig hendelse, sier Arianson.

Hun forteller at hun fikk vite om saken i forrige uke, etter at sykehuset selv hadde varslet om den.

– Det er opprettet tilsynssak, og saken undersøkes grundig. Det er Statens helsetilsyn som har saken, og videre spørsmål til tilsynsmyndigheten må rettes til dem, sier fylkeslegen.

– Alvorlig livstruende skade

Søndag ettermiddag bekrefter Helsetilsynet overfor NRK at de har mottatt varsel om saken.

– Hendelsen var en alvorlig livstruende skade på et barn etter en feilmedisinering i forbindelse med cellegiftbehandling, sier avdelingsdirektør Brynhild Braut.

Hun forteller at Helsetilsynet har vært på Haukeland i forbindelse med granskingen av saken.

– Etter innledende undersøkelser fremkom det opplysninger som ga mistanke om svikt i helsehjelpen, og det ble derfor besluttet å gjøre et stedlig tilsyn for å få opplyst saken, sier Braut.

Tilsynet ble gjennomført 28. august av et team fra Helsetilsynets undersøkelsesenhet. De hadde samtaler med involvert helsepersonell, deres ledere og pårørende for å undersøke nærmere hva som hadde skjedd, og hvordan det kunne skje, ifølge Braut.

Helsetilsynet jobber nå med å lage en foreløpig tilsynsrapport som vil bli sendt Helse Bergen og pårørende til uttalelse, opplyser hun.