Reprise: Bergen markerte bybrannen

Klokken 17.15 fredag 15. januar var det på minuttet ett hundre år siden den store bybrannen i Bergen. Fikk du ikke med deg markeringen? Du kan se den her fra start til slutt.

Fredag 15. januar var det 100 år siden den store bybrannen i Bergen i 1916.

brannen nede ved Vågen. Forfatter Gunnar Staalesen og tidligere brannsjef Einar Gjessing guider oss rundt i Bergen.

Brannen 15. og 16 januar 1916 blir ofte omtalt som Bergensbrannen, og la store deler av sentrum i byen i ruiner. 380 bygninger gikk tapt og 2700 mennesker ble hjemløse.

Samtidig ga brannen Bergen nye muligheter til utvikling. Opp av asken vokste et nytt og mer moderne sentrum som setter sitt preg på byen den dag i dag.

BAKGRUNN: Bybrannen: – En nødvendig katastrofe

Tente på bygg for å markere

Brannen i 1916 startet i Blaauw-hopen, ytterst på Strandkaien. Det var også her markeringen startet med en historisk brannutrykning med hester og kjerrer presis klokken 17.15.

Et midlertidig bygg ble tent på, og slukket av brannfolk med identisk utstyr som brannvesenet hadde den gangen, og det hele ble ledet av dagens brannsjef i Bergen, Johnny Breivik.

Ble etterfulgt av byvandring

Det hele ble etterfulgt av en byvandring gjennom brannområdet ledet av tidligere brannsjef i Bergen, Einar Gjessing og forfatter, Gunnar Staalesen.

Vandringen ble avsluttet på Festplassen like før klokken 19.

Samme sted blir det servert brannsuppe og det var også mulig å ta en titt på brannutrykningsvogner fra 1916 og Bergen brannvesen sine kjøretøy anno 2016.

Byvandringen var et samarbeid mellom Bergen brannvesen og Bymuseet.

Holdts Hotell i Bergen etter bybrannen i 1916

TOTALSKADET: Holdts Hotell etter bybrannen i 1916.

Foto: K. Knudsen / Bodini

Flere utstillinger

16. januar viser Bryggens Museum utstillingen «Opp fra asken – Bergensbrannen 1916». Her kan du lære mer om hva brannen har betydd for byens utvikling. Utstillingen skal stå frem til 4. september i år.

19. januar klokken 10.00 åpner utstillingen "Bergen brannvesen anno 1916 og 2016" i den gamle Hovedbrannstasjonen.

100 år siden den store bybrannen i Bergen.

BYBRANNMARKERING: Se høydepunktene fra bybrann-markeringen i Bergen.