Sara (20) får ikke kjøpt pensumbøker fra hjemstedet: – Jeg blir stresset

Studenter over hele landet avlyste reisen til studiestedet sitt etter regjeringens reiseråd. Nå sliter mange av dem med å få tak i pensumbøker på hjemstedet.

Sara Aurora Frantzen Nestegard

HJEMME: Sara Aurora Frantzen Nestegard befinner seg i disse dager langt unna studiestedet i Bergen.

Foto: Privat

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Jeg kjenner jo at jeg blir litt stresset. Jeg er ikke like forberedt til dette semesteret som jeg var til det forrige.

Sara Aurora Frantzen Nestegard (20) studerer sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB).

Hun dro hjem til Ås i Akershus på en tidlig juleferie, og har fortsatt ikke reist tilbake til studiestedet.

Forlenget ut januar

Den planlagte reisen tilbake til Bergen i starten av januar ble avlyst etter at helseminister Bent Høie rådet studenter til å ikke reise med tog, fly eller buss før studiestart.

Like etter varslet Kunnskapsdepartementet at det ville bli digital undervisning frem til 18. januar. Den digitale undervisningen er nå forlenget til og med 31. januar, opplyser UiB.

Reiseråd og digital undervisning resulterte i at mange studenter avlyste reisen til studiestedet sitt.

Nå sliter flere av dem med å få tak i pensumbøker.

– Føler allerede at jeg ligger bak

Det selges ulike pensumbøker over hele landet. I Bergen, der Nestegard studerer, har de andre bøker enn dem hun nå finner i Oslo.

Nestegard må lese mellom 20–30 sider med pensum før hver forelesning. Selv om foreleserne nå legger til rette for at mange mangler bøker, frykter hun å bli hengende etter.

– Jeg må likevel lese dette pensumet før eksamen, sier hun.

I ulike Facebook-grupper hvor studenter selger brukte pensumbøker, er det heller ikke mye å finne. Mange av dem som selger bøkene er selv langt unna studiestedet sitt, uten pensumbøkene.

– Fjorårets studenter har jo disse bøkene liggende i kollektivene og hyblene sine i Bergen.

– Ikke greit hvis ansvaret faller på studentene

– Det er problematisk hvis studenter nå ikke får tak i pensum, sier Sandra Krumsvik, leder for Studentparlamentet ved UiB.

Krumsvik mener regjeringens anbefalinger har vært problematisk hele veien.

– Det er ikke greit hvis ansvaret faller på studentene. Spesielt vil jeg legge skylden over på det sentrale, altså regjering og departement. Her står studentene uten krisepakke, og vi får konsekvens på konsekvens.

Sandra Krumsvik, studentleder UiB

– PROBLEMATISK: Sandra Krumsvik, leder for Studentparlamentet ved UiB mener det er feil at ansvaret faller på studentene.

Foto: Tor Farstad / Tor Farstad

Statssekretær Aase Marthe Horrigmo i Kunnskapsdepartementet forstår at studentene er frustrerte. Hun legger likevel ansvaret over på dem.

– Jeg forstår at mange studenter er frustrert nå. Det var jo ikke sånn det nye året skulle starte. Men som student har du selv ansvar for å forberede deg til undervisningen.

Hvorfor finnes det ikke en bedre løsning for studenter som må ta semesterstarten digitalt nå som vi er på lang inne i pandemien?

– Dette skiftet kom selvfølgelig litt raskt, men vi opplever at mange av studiestedene har utviklet gode løsninger. Studenter som ikke har pensumlitteratur tilgjengelig, og ikke får tak i den på andre måter, må gjøre en vurdering om de likevel må reise til studiestedet.

Digitale løsninger

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, sier det finnes noen digitale løsninger ved universitetet.

– Andel litteratur som er tilgjengelig digitalt varierer mellom 50 og 75 prosent, avhengig av fakultet.

Samdal forteller videre at Universitetet i Bergen tilbyr blant annet en digital litteraturliste med lenker til digitalt pensum, og en litteraturkiosk der de pensumbøkene som finnes digitalt er tilgjengelig.

Oddrun Samdal

DIGITALT PENSUM: Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, sier det finnes noen digitale løsninger ved universitetet.

Foto: Ragnar Tjøstheim

– Lett å kjøpe nytt

Kjedeleder Eli Gerhardsen i bokhandlerkjeden Akademia mener pensumlitteraturen er lett å skaffe seg.

– Nye bøker er det ikke noen problem å få fatt i – verken norske eller utenlandske. I samarbeid med utdanningsinstitusjonene har vi tatt inn alt av pensum som nå ligger på lager i våre butikk. Studentene når oss både på nett og ved å ta direkte kontakt med sin lokale campusbokhandel, og vi sender kjapt og fraktfritt i hele Norge, sier hun.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 08.03.2021
2 410
Smittede/uke
147
Innlagte
632
Døde
391 072
Vaksinerte