Samme type avfall

Trafigura bekrefter overfor NRK at Probo Emu, som gikk til Sløvåg i Gulen, fraktet samme type avfall som Probo Koala.

Opprydning etter eksplosjonen i Gulen
Foto: MMS: Dag Harald Kvammen Andersen

På Elfenbenskysten mistet 14 mennesker livet og titusener ble syke, etter at Probo Emus søsterskip Probo Koala dumpet avfall.

Trafigura-skipet Probo Emu kom i fjor fra Gibraltar til Gulen. Da begynte lukten, som forsterket seg etter eksplosjonen i mai.

Nå bekrefter imidlertid altså Trafigura, som eier godset som ble transportert, at det var samme type avfall i båten som gikk til Sløvåg, som i båten som gikk til Elfenbenskysten.

- Er farlig

Trafigura sier at avfallet var ufarlig, men den kjemiske analysen viser noe annet.

Avfallet som kom til Sløvåg er farlig, mener professor Jon Songstad ved Universitetet i Bergen, dersom samme type avfall ble fraktet i de to båtene.

- Det er ingen tvil om at dette er farlig. Disse stoffene står på kreftlisten, og de har en ganske utidig lukt, sier Songstad.

Anmeldt for miljøkriminalitet

Leder i Miljøvernforbundet, Kurt Oddekalv, har anmeldt Vest Tank for miljøkriminalitet.

- Dette er det samme avfallet, mener vi, som ble dumpet på Elfenbenskysten av Probo Koala. Vi står ovenfor en veldig grov miljøkriminell handling, sier han.

- Trengte ikke importtillatelse

Vest Tank mener de kunne innføre avfallet fra utlandet.

- Det var skipets eget lass som ble spylt, og i så tilfelle trenger man ikke importtillatelse, sier daglig leder i Vest Tank, Jostein Berland.

Men avfall av samme type som det var på afrikaskipet, er det ikke lov å ta til Norge.

- Det vil ikke være mulig for Vest Tank å ta imot den type avfall. Vi vil måtte vurdere politianmeldelse hvis dette viser seg å være så alvorlig, sier seksjonssjef i Statens Forurensningstilsyn, Bjørn Bjørnstad.