Samarbeider om klimaforskning

Bjerknessenteret og Folgefonnsenteret vil etablere et senter for forskning, formidling og verdiskaping i Rosendal.

Folgefonnsenteret

NYTT FORSKNINGSSENTER: Knut Førland (f.v), Eystein Jansen og Synnøve Solbakken skal samarbeide om Folgefonnsenteret.

Foto: Egil Torheim / NRK

Bjerknessenteret for klimaforskning og Folgefonnsenteret inngikk i dag en samarbeidsavtale om å etablere et senter for forskning med hovedsete i Rosendal.

– Samarbeidet som vi nå er innledet med Bjerknessenteret er en svært viktig milepæl for prosjektet, sier Knut Førland som er prosjektleder for Folgefonnsenteret.

Viktig i klimasammenheng

Samarbeidsprosjektet vil legge vekt på aktivitet knyttet til klimaforskning som nytter isbreer som klimaindikator. Professor og direktør i Bjerknessenteret Eystein Jansen har stor tro på prosjektet.

– Folgefonna er en svært viktig isbre i klimasammenheng, og det å få etablert et senter for klima- og breforskning i Rosendal er veldig interessant for oss, både som forskningsobjekt og som sted for formidling av klimakunnskap. Vi vil på bakgrunn for dette bidra aktivt til å få Folgefonnsenteret realisert så raskt som mulig, sier Jansen.

Bjerknessenteret er det største naturvitenskaplige klimasenteret i Norden. Senteret fokuserer hovedsaklig på klimaforståelse, klimamodellering og scenarier for fremtidig klimautvikling.

På forprosjektstadiet

Folgefonnsenteret er enda på forprosjektstadiet og er et samarbeid mellom Kvinnherad kommune, Hordaland fylkeskommune og private bidragsytere.

– Med Bjerknessenteret på laget har vi nå stor tro på at vi skal klare å komme i mål med Folgefonnsenteret. Dette er en stor dag både for Kvinnherad og heile Folgefonnhalvøya, sier Førland.

Partene vil i fellesskap samarbeide om å sikre grunnlaget for etablering og drift av senteret. Det vil bli lagt til rette for faste forsker-, tekniker- eller andre stillinger knytt til senteret. Senteret er også tiltenkt å være nasjonalparksenter for Folgefonna nasjonalpark .