Saksøker staten for å få opphold

Norskfødte Nathan Eshete (7) og foreldrene hans har fått beskjed om å forlate Norge innen 16. mai. Nå vil de gå rettens vei for å få bli i landet.

Nathan Eshete

FØDT I NORGE: Syv år gamle Nathan Eshete har aldri vært utenfor Norge.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Bakgrunnen er en avgjørelse i Høyesterett tirsdag, som familiens advokat mener kan bli avgjørende for Nathan og familien. Avgjørelsen gjaldt en annen sak der barn er involvert.

Advokat Arild Humlen sier denne avgjørelsen i stor grad endrer barns posisjon i forbindelse med rettslige prøvinger, skrivet bt.no.

Nathan og familien

FRYKTER FOR FREMTIDEN: Nathan og familien må være ute av landet innen 16. mai.

Foto: Hanne Hagen Rotnes / NRK

Kan prøve barnets beste

– Høyesterett har for første gang sagt at de kan ta en full nåtidsprøving av hva som er barnets beste. Det er et regimeskifte og åpner for en grundigere kontroll fra domstolene for å innlemme barnas rettigheter i utlendingsretten, sier Humlen til NRK.

Han skal bistå Nathans familie i et søksmål, og tror det er gode muligheter for å vinne frem.

– Vi har vunnet frem i flere lignende saker, og jeg hadde ikke tatt på meg oppdraget om jeg ikke trodde vi ville vinne, sier Humlen.

– Siste håp

– Vi mener saken vår ikke har blitt riktig behandlet, og ser ingen annen utvei enn å saksøke, sier faren til Nathan, Ashaf Eshete.

Han håper søksmålet kan utsette utsendelsen lenge nok til at den nye stortingsmeldingen om barn på flukt skal komme.

– Dette er vårt siste håp. Får vi bli, kan kanskje meldingen gjelde oss også, sier Eshete.

Håper han kan bli

Humlen vil sende en stevning på mandag, og i første omgang er det om å gjøre å få utsendelsen av Nathan på vent til saken kommer opp.

– Vi håper han skal få bli til saken kommer opp for retten, og ventetiden i domstolen er for tiden på 4–6 måneder, sier han.

– Prinsipiell

– Nathan sin sak er svært prinsipiell. Vi skal blant annet prøve om Utlendingsnemnda sin praksis er i samsvar med loven, sier han.

Syv år gamle Nathan er født og oppvokst i Norge, men skal sendes ut av Norge sammen med foreldrene. Bakgrunnen for utsendelsen er Norges returavtale med Etiopia. Nathans foreldre flyktet til Norge fra Etiopia for drøyt ti år siden. De mener det vil være farlig for familien å returnere til landet.

– Det er ikke mulig for oss å returnere. Jeg kan bli drept, fengslet eller torturert om jeg kommer tilbake, sier Eshete.

LES OGSÅ: Hundrevis møtte opp for Nathan | Stoltenberg ignorerte asylbarna

– Må sette saker på vent

Humlen kan ikke forstå at utlendingssaker der barn er involvert skal behandles samtidig som en stortingsmelding om barn på flukt er på vei.

– Meldingen må, slik jeg ser det, resultere i en regelendring. Jeg kan ikke begripe at man ikke setter saker på vent, når man vet at det kommer nye retningslinjer. Da man arbeidet med å styrke barns rettssikkerhet i 2007, ble alle saker satt på vent, jeg skjønner ikke at det samme ikke skjer nå, sier han.

Har aldri vært utenfor Norge

Utlendingsnemnda er ikke enig og har nå bedt familien reise tilbake til Etiopia. Nemnda mener også Nathans tilknytning til Norge ikke er sterk nok til at familien skal få bli i Norge, til tross for at han er født i Norge, snakker bergensk og aldri har vært i noe annet land.

Leder for støtteforeningen, Aina Helldal Bøe, sier til NRK.no at familien er svært glade for at de nå skal få prøvd saken i rettssystemet.

– Galt å sette barns beste til side

– Vi mener vedtaket er feil og at saken ikke har vært grundig nok behandlet. Det er også galt at barns beste blir satt til side av innvandringsregulerende hensyn, sier Bøe.