– Dette høres veldig lovende ut

Snart kan champagnen sprettes og opprykket feires i Bergen! Sjansen for at Brann skal rykke opp i eliteserien er nå ifølge Norsk Regnesentral på skyhøye 92,8 prosent.

Brann-jubel

JUBELSESONG: Muligheten for at Brann vender tilbake til eliteserien er nå svært stor.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Hadde de sagt 100 prosent hadde det vært helt fantastisk. Men dette er jo fagfolk som kan sine ting, så dette høres veldig lovende ut, sier Branns-sportssjef Rune Soltvedt til NRK.

15 kamper har rødtrøyene nå spilt uten tap i serien. Vi må helt tilbake til kampen mot Sogndal på Brann Stadion siden 21. juni. Da var det Sogndal som ble for sterke og gikk av banen med en klar 4–0 seier. Dette er samtidig det eneste tapet i serien siden Lars Arne Nilsen overtok som trener etter svenske Rikard Norling.

Senest i går sikret Brann seg en 2–0 seier over Jerv etter to scoringer av Azar Karadas.

Tåler minst ett tap

Brann kan trolig tillate seg å tape en av de tre kampene som gjenstår mot Bærum, Nest Sotra og Hødd, og likevel sikre seg den viktige andreplassen som gir direkte opprykk. Pr i dag har laget seks poengs forsprang på Bærum på tredjeplass med en kamp mere spilt.

Nå har vi tre seriekamper igjen, men vi ser kun frem mot Bærum på Stadion neste mandag. Vår nøkkel er å tenke kun én kamp frem i tid.

Rune Soltvedt, sportssjef

Norsk Regnesentral sin utregning er basert på en modell som blant annet tar hensyn til hjemmebanefordel. Ut fra styrketall hvert enkelt lag tildeles, etter gitte kriterier, simuleres de resterende kampene av sesongen på en datamaskin. Dette blir gjort hele 10.000 ganger.

Dramatisk forbedring

I juli var sjansen for Brann-opprykk på bare 17 prosent ifølge Bergens Tidende.

Etter dette har muligheten for eliteseriespill økt drastisk.

– Det har skjedd en enorm endring i Brann?

– Ja vi har fått flyt, selvtillit og gjort gode kamper. Vi har et proft trenerteam og spillergruppe som har gjort en formidabel jobb. Seieren mot Jerv i går var utrolig viktig, for det er mange som forventer at vi skal vinne. Jerv er et vanskelig lag å møte, og der vi lenge stanger hodet mot veggen. Da Azar scoret 1–0 kjente du en enorm lettelse og glede, for vi vet hva som er på spill, sier Rune Soltvedt.

Sjansen for direkte opprykk er nå på 91,8 prosent. Tar vi også med muligheten via kvalifiseringsspill øker tallet til 92,8.

En kamp av gangen

– Vi gledet oss over Jerv-seieren frem til lunsj i dag. Nå har vi tre seriekamper igjen, men vi ser kun frem mot Bærum på Stadion neste mandag. Det er litt kjedelig å si det samme om igjen, men vår nøkkel er å tenke kun én kamp frem i tid, og håper at så mange som mulig kommer til Stadion for å støtte oss, sier Soltvedt.

– Hvis dere slår Bærum neste mandag, hvor stor er opprykkssjansene da?

– Nå er det så få kamper igjen at det også avhenger av resultatene til de andre lagene. Men for hver kamp vi vinner øker sjansene, og det blir vanskeligere å ta oss igjen, sier Branns sportssjef til NRK.

De fire som ligger best an til opprykk er (med sannsynlighet for opprykk):

 1. Sogndal 98,3 %
 2. Brann 92,8 %
 3. Kristiansund 20,9 %
 4. Sandnes Ulf 12,5 %

Sannsynlighet for sikker opprykksplass:

 1. Sogndal 98,1 %
 2. Brann 91,8 %
 3. Kristiansund 9,7 %
 4. Sandnes Ulf 0,5 %
 5. Ranheim 0 %
 6. Hødd 0 %
 7. Jerv 0 %
 8. Strømmen 0 %
 9. Fredrikstad 0 %
 10. Follo 0 %
 11. Åsane 0 %
 12. Bryne 0 %
 13. Bærum 0 %
 14. Nest-Sotra 0 %
 15. Levanger 0 %
 16. Hønefoss 0 %

Sannsynlighet for å rykke ned:

 1. Sogndal 0 %
 2. Brann 0 %
 3. Kristiansund 0 %
 4. Sandnes Ulf 0 %
 5. Ranheim 0 %
 6. Hødd 0 %
 7. Jerv 0 %
 8. Strømmen 4,6 %
 9. Fredrikstad 7,3 %
 10. Follo 9,9 %
 11. Åsane 28,8 %
 12. Bryne 35,6 %
 13. Bærum 51,5 %
 14. Nest-Sotra 86,5 %
 15. Levanger 87,9 %
 16. Hønefoss 87,7 %
Laster innhold, vennligst vent..