Hopp til innhold

Rykteflom rundt Guns N' Roses i Rock & Roll Hall Of Fame

For to år fikk han tidenes pipekonsert i Bergen. Om to uker vil Axl Rose enten gjøre Guns N' Roses-fans overlykkelige eller rasende.

Axl Rose på scenen i Bergen 31. mai 2010

TURNERER FORTSATT: Axl Rose på scenen med Guns N' Roses i Vestlandshallen i Bergen 31. mai 2010.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

14. april kan bli en merkedag for rockefans på linje med Led Zeppelins gjenforeningskonsert i 2007. Det kan også bli et av de kleineste øyeblikkene i rockehistorien. Da skal nemlig Guns N' Roses innlemmes i Rock & Roll Hall Of Fame i Cleveland. Gruppen blir først og fremst hedret for debutalbumet «Appetite For Destruction» og derfor er også alle de fem originale medlemmene invitert.

LES OGSÅ: Guns N' Roses ble pepet ut i Bergen

Slash, Guns n' Roses, Velvet Revolver.

HAN ER KLAR: Slash, som kommer til Bergen med Ozzy Osbourne i sommer, sier han vil spille med Axl og resten av det gamle bandet.

Foto: CP Christopher Pike / Scanpix/AP

Kalte Slash «kreftsvulst»

Problemet er bare at gruppen gikk i oppløsning under alt annet enn fredelige forhold på 90-tallet. Spesielt forholdet mellom vokalist Axl Rose og gitarist Slash er kjølig. De to har ikke kommunisert direkte siden 1996 og Axl gikk i 2009 så langt som å kalle gitaristen for «en kreftsvulst». I samme slengen la han til:

– En av oss vil dø før det skjer en gjenforening!

Spørsmålet er om sinnet nå har roet seg. Hovedpersonen selv, den 50 år gamle vokalisten, ga i et sjeldent intervju like før jul uttrykk for at han hadde blandede følelser rundt innlemmelsen i Rock & Roll Hall Of Fame. Uttalelsene tyder på at han akter å stille opp under seremonien og gjennomføre det hele uten at det blir skittentøyvask eller enda verre for åpen scene og millioner av tv-seere.

– Selv om jeg har blandede følelser, så betyr dette masse for fansen. De gleder seg. Jeg har ikke lyst til å ødelegge festen for alle - eller få skylden, sa Axl i intervjuet med LA Times. Samtidig understreket han at det da ikke forelå noen planer om at de gamle medlemmene skulle opptre sammen.

Duff McKagan på scenen med Jane's Addiction

ÅPEN FOR GJENFORENING: Duff McKagan har spilt med Guns N' Roses flere ganger de siste månedene.

Foto: Charley Gallay / AFP

– Vet det ikke vil skje

De siste årene har stemningen blitt bedre mellom flere av de tidligere bandkompisene. Både bassist Duff McKagan og gitarist Izzy Stradlin har hatt gjesteopptredener med den nye Guns N' Roses-besetningen. Stradlin var blant annet på scenen da gruppen gjestet Oslo Spektrum i 2006.

Flere av de gamle bandmedlemmene blir nå nesten daglig sitert i amerikansk musikkpresse på hva som vil skje under markeringen.

Trommeslager Steven Adler, som fikk fyken for sitt betydelige og senere skjebnesvangre narkotikamisbruk like før innspillingen av «Use Your Illusions»-albumene, er den som oftest og ivrigst snakker om en gjenforening.

Også gitarist Slash, som i mange år har vært på kant med Axl Rose, har sagt at han svært gjerne vil opptre med det opprinnelige bandet under Rock & Roll Hall Of Fame-festen.

– Jeg vil svært gjerne spille. Men samtidig er det en slik ting som man innerst inne vet aldri kommer til å skje. Det hadde vært kult, men det virker åpenbart at det ikke kommer til å bli noe av, og det overrasker meg ikke, sa Slash tidligere denne uken til nettstedet Loudwire.

Guns N' Roses

GAMLE GNR: Duff McKagan, Slash, Axl Rose, Steven Adler og Izzy Stradlin slik de så ut ved gjennombruddet.

Duff drømmer om «Nightrain»

Hvis det er en av karene som kan få de fem medlemmene til å snakke sammen, så er det Duff McKagan. Bassisten forlot Guns N' Roses på slutten av 90-tallet under forholdsvis fredelige omstendigheter, uten å ryke uklar med Axl. Siden den gang har han blant annet spilt med Slash og GNR-trommis Matt Sorum i supergruppen Velvet Revolver, hvor også Izzy Stradlin var inne i bildet helt i startfasen.

14. oktober i fjor sjokkerte han fansen ved å entre scenen med Guns N' Roses under «You Could Be Mine» i O2 Arena i London. To måneder senere varmet bandet hans opp for Axl & co i Seattle og Vancouver, hvor han igjen var gjest på flere av GNR-låtene.

Dizzy Reed i Guns N' Roses bak scenen i Vestlandshallen

FORTSATT MED: Dizzy Reed spiller fortsatt i Guns N' Roses. Her backstage i Vestlandshallen i Bergen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Da McKagan i forrige måned ble spurt av Rolling Stone hva som vil skje 14. april, var svaret:

– Aner ikke. Jeg vet bare at jeg skal dit. Det hadde vært helt utrolig om vi kunne gått på scenen og spilt. Jeg dagdrømmer om at vi skal gå opp og spille «Nightrain» og «Mr. Brownstone» og så bare gå av scenen. Men jeg tviler på at det vil skje. Det har ikke vært noen kommunikasjon om å spille. På midten av 90-tallet ville kanskje jeg ha prøvd å samle troppene, men jeg er ikke den fyren lenger, sa bassisten.

Trommeslagerne er blitt venner

Adlers arvtaker bak trommesettet, Matt Sorum, er også invitert til festlighetene. Han fortalte nylig til Billboard at alle bandmedlemmene som kommer skal sitte ved samme bord, og han legger ikke skjul på at han håper at samtalen rundt bordet skal føre til en spontan gjenforening.

Matt Sorum og Slash

HÅPER: Trommis Matt Sorum, her med Slash, håper på gjenforening.

Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

– Når vi har fått litt mat i oss, håper jeg at noen vil ta initiativet til å gå opp og spille, sier Sorum, som for øvrig har norske aner. Sorum har også sagt at han svært gjerne vil se Steven Adler på scenen med sitt gamle band. Adler har tidligere sagt en rekke mindre flatterende ting om sin arvtaker, men de to trommeslagerne har nå skværet opp og har et godt forhold.

– Jeg var på en måte den fyren som hadde sex med eksen hans, forklarte Sorum til HenneMusic.com for en måned siden.

Dizzy Reed: – Alle kommer

Gitarist Izzy Stradlin og tangentist Dizzy Reed er de to siste av totalt syv bandmedlemmer som blir innlemmet i Rock & Roll Hall Of Fame. Reed fortalte i februar at han vil møte opp og hevdet samtidig å vite at samtlige av de fem originale medlemmene ville være til stede. I det siste har det imidlertid gått rykter på flere fanforum at den tilbaketrukne Izzy Stradlin vil utebli.

Reed, som fortsatt spiller med Axl i «nye» GNR, hevdet i intervjuet at en opptreden i Cleveland ikke har vært diskutert.

DJ Ashba i Guns N' Roses bak scenen i Vestlandshallen

VET INGENTING: Gitarist DJ Ashba aner ikke om han skal på festen eller ikke, men sier han stiller om Axl ber om det.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Jeg vet ikke når eller hvordan jeg skal ta opp temaet. Vi har ikke snakket om det, men det blir vi jo nødt til på et eller annet tidspunkt, sa han til Billboard.

«Nye» Guns spiller neppe

Det som virker helt klart, er at dagens besetning av Guns N' Roses ikke skal opptre. Gitarist Ron «Bumblefoot» Thal skrev fredag til Steven Adler på Facebook at han ikke skulle på festen.

Dagen før fortalte gruppens ferskeste medlem, gitarist DJ Ashba, til Loudwire at han ikke har noen idé om hva Guns N' Roses vil foreta seg under festlighetene.

– Det har ikke vært noe snakk om det. Jeg er veldig spent på hva som vil skje den kvelden. Akkurat nå har jeg ikke planer om å gå, men hvis Axl ringer og vil ha meg med, så stiller jeg opp, sa gitaristen.

Uansett hva som skjer, kan norske Guns N' Roses-fans oppleve Slash på scenen i Berge og Oslo til sommeren sammen med Black Sabbath-legendene Ozzy Osbourne og Geezer Butler. Konsertene finner sted på Koengen i Bergen 29. mai og i Oslo Spektrum 31. mai.