Her kjørte rutebussen forbi like før

Lastebilsjåfør Leif Espelid hilste på bussjåføren han passerte, så møtte han raset rundt neste sving. – Jeg så bølgene i fjorden, sier han.

Montasje av ras på fylkesveg i Hardanger

KNUSTE VEIEN: Noen steinblokker knuste veien og forsvant i fjorden, andre ble liggende i veibanen. Leif Espelid tør ikke tenke på hva som skjedde om raset hadde skjedd like før.

Foto: 03030-tipser

– Det er skremmende å tenke at du nettopp har møtt en buss med passasjerer, og så kommer du til et ras like etterpå, sier Leif Espelid til NRK.

Lastebilsjåføren holdt selv på å kjøre inn i steinblokkene som deiset ned på fylkesveg 572 i Hardanger i dag. Han var første bil på stedet, og grøsser over tanken over hvor galt det kunne gått.

Rett før han kom til raset møtte han en buss fra Tide, som var på vei i motsatt retning fra Ulvik med flere passasjerer om bord.

– Jeg så bølgene fra steinene i fjorden. Jeg var litt uoppmerksom selv og kom ganske nær på før jeg forsto hva som hadde skjedd. Det er litt skremmende å tenke på at det nettopp hadde kjørt en buss der. Hadde raset gått like før eller i det bussen kom, hadde det ikke gått bra, sier Espelid.

Tide: – Sjåføren merket ingenting

Steinblokkene tok med seg trær og masser, og knuste veibanen og autovernet. Deler av raset forsvant i fjorden, mens flere steiner ble liggende igjen i veibanen.

Tide Buss bekrefter at en av deres busser var på rasstedet trolig bare noen sekunder før raset kom ned.

– Bussen unngikk akkurat raset. Verken sjåføren eller passasjerene om bord skal ha merket at det gikk et ras omtrent da de passerte. Bussen kjørte rundt en sving og ingen så hva som skjedde bak dem, sier Lubna Jaffrey, kommunikasjonssjef i Tide.

Det var tre passasjerer i tillegg til sjåføren om bord.

– Sjåføren forteller at det ikke opplevde dramatisk for dem, sier Jaffrey.

– Vet aldri hva en møter i Hardanger

Lastebilsjåfør Espelid ringte selv til bussjåføren, som han kjenner, og fortalte hva som hadde skjedd.

– En vet jo aldri hva en møter på veiene i Hardanger, men vi er ikke vant til at det kommer ned steiner akkurat her. Men vi som kjører her kan ikke tenke på det hele tiden, det er like farlig uansett, sier han til NRK.

Veien er stengt på ubestemt tid, og raset blir ikke ryddet før en geolog får undersøkt stedet.