Hopp til innhold

– Rus er et samfunnsproblem, ikke bare et russeproblem

Det har haglet med kritikk mot russen. Her svarer de.

Russ
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Russetiden i år har dessverre hatt noen hendelser vi svært gjerne skulle vært foruten, sier informasjonssjef Live Eikemo på vegne av russens hovedstyre.

Kritikken mot russen har kommet fra flere hold. Både politi, rektor og elevrådsinspektør har gått hardt ut mot russefeiringen i år.

– Den verste russetiden

Elevinspektør Stig Hammersland i Bergen ser tilbake på den verste russetiden han har opplevd siste 20 årene.

Stig Hammersland

– Dette har vært den verste russetiden jeg kan huske, med tanke på de enkeltepisodene vi har hatt, sier elevinspektør ved Sandsli videregående skole i Bergen, Stig Hammersland.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

– Dette har vært den verste russetiden jeg kan huske, med tanke på de enkeltepisodene vi har hatt, sier elevinspektør ved Sandsli videregående skole i Bergen, Stig Hammersland.

Han tenker på det nye rusmiljøet rundt russen, og spesielt hendelsene hvor jenter har blitt dopet ned på russetreff og havnet i søppelcontainere.

I tillegg har en alvorlig ulykke i Arnanipatunnelen hvor en russ ble kritisk skadet på taket av bussen satt sitt preg på russetiden. Gutten (19) ligger fortsatt kritisk skadd på Haukeland universitetssjukehus.

– Særlig utfordring med GHB

– Det er ikke til å legge skjul på det er tilfeller hvor narkotika har vært involvert. Det er virkelig synd og vi har hatt nulltolaranse for dette, sier Eikemo.

Russen selv sier det er utenforstående som står bak salg av narkotika.

– Vi ser at det er en økende trend at personer som ikke er russ, oppsøker steder der det er rullestans for russebiler og russebusser. Da blir det ofte solgt blant annet narkotika. I år har det vært en særlig utfordring med GHB, noe som har bekymret oss, sier hun.

Russen har selv kontaktet politiet for å bli kvitt selgere. Den siste uken har russen bortvist utenforstående hver dag, ifølge Eikemo.

– Bussjåførene har hatt begrenset vakthold

Russestyret syns det er synd at russefeiringen har hatt en slik retning og har ved flere anledninger gått ut med at hovedrussestyret tar avstand fra narkotika.

– Rus er et samfunnsproblem og ikke bare et russeproblem, sier Eikemo til NRK.

Hammersland mener skolene bør begynne å sikre en trygg russefeiring allerede i første klasse på videregående. Dette er hovedrussestyret enig i.

– Vi må legge grunnlaget for en god og trygg russetid med dem som begynner hos oss til høsten, sier han.

– Håper russen har lært

Han håper neste års russ har lært av de alvorlige hendelsene.

Opplæringsdirektør Svein Heggheim

Opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim mener russetiden må diskuteres og vurderes i etterkant.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein Heggheim, er enig med Hammersland om at de aller fleste har oppført seg bra denne russetiden. Men likevel må russetiden diskuteres og vurderes i etterkant.

Hovedrussestyret stiller gjerne til evaluering av årets russefeiring, og vil spille inn forbedringsområder slik at neste års russ skal få bedre og tryggere rammer.

– Vi har hatt et sterkt samhold internt i russen. Det håper vi skal skape grobunn for neste års russ og se på mulighetene som finnes, sier Eikemo.