Runars overfallsmenn vil ha lavere straff

Runar Bolstad (45) var nær ved å dø etter grov mishandling av tre ukjente menn. Nå ankes saken til Høyesterett. – Feigt av dem å ikke ta sin straff, mener Bolstad.

Runar Bolstad

LIVSTRUENDE SKADER: – Jeg lå på bakken, og husker bare at jeg hørte navnet mitt. Etterpå er jeg blitt fortalt at jeg lå helt stille, ikke kunne se, og falt ut og inn av bevissthet, sa Bolstad da han fortalte om volden til NRK i februar i år.

Foto: NRK / Privat

De tre mennene, som nå er 27, 27 og 32 år gamle, ble av tingretten dømt til fire og tre års fengsel for omfattende vold mot tobarnsfaren Runar Bolstad fra Voss på Karmøy i fjor sommer.

Alle tre anket dommen, som selv Bolstads bistandsadvokat betegnet som streng. Hovedmannen bak volden fikk anken avvist.

Skyldspørsmålet er avgjort, men de to som ble dømt til tre års fengsel, et brødrepar på 27 og 32 år, fikk nylig straffeutmålingen ankebehandlet av Gulating lagmannsrett.

Denne uken fikk de forkynt konklusjonen: Dommene på tre års fengsel blir stående.

– Straffen er vesentlig for streng

Men begge brødrene har allerede anket saken til Høyesterett.

– Min klient er veldig skuffet over resultatet. Han mener det er en vesentlig for streng straff, sier Tore Helseth Høyer, som forsvarer 32-åringen.

Tre av syv dommere i lagmannsretten mente straffen for ham og broren burde settes ned til 2,5 års fengsel.

– Vi er helt åpenbart mer enige med mindretallet. Han synes straffen er for streng, og anker dommen, sier 27-åringens forsvarer, Knut Lerum.

Runar Bolstad med øyelapp

HELDIG: «Det er en fattig trøst, men det er nesten et mirakel at du ikke ble blind», sa kirurgen til Runar Bolstad. Dette private bildet er tatt etter at han kom ut fra sykehuset.

Foto: PRivat

– Brødrene burde gått til politiet

27-åringen som var mest aktiv under voldsutøvelsen, fikk med seg brødreparet til huset der Bolstad lå og sov, ved å fortelle at noen i huset hadde forsøkt å voldta ham, en påstand som er tilbakevist.

Vinduet ved inngangsdøren ble knust med slegge. Bolstad ble dratt utenfor og sparket og slått, også med jernstang, ifølge legeerklæringen.

Gulating lagmannsrett fastslår at brødreparet burde gått til politiet hvis de trodde på voldtektshistorien, og at voldsutøvelsen skjedde så lenge etter de fikk den fortalt «at det ikke er grunnlag for hverken "berettiget harme" eller straffnedsettelse på grunn av provokasjon».

Også oppreisningserstatningen til Bolstad, på 110.000 kroner, blir stående.

– De er feige

Bolstad har gått gjennom en rekke operasjoner etter de massive knusningsskadene, og har blant annet fått plastproteser under øynene. Han sliter fortsatt med hodepine, smerter i ansiktet og dobbeltsyn, men faren for bivirkninger er for stor til nye operasjoner.

– Legene sier det ikke er noe å gjøre, forteller 45-åringen til NRK.

Han har fått sertifikatet tilbake, men det må fornyes årlig, og den tidligere bygg- og anleggsteknikeren får ikke kjøre tyngre kjøretøyer. Nå har han begynt å jobbe med ISO-sertifisering for en elektrobedrift, så mye som synet og smertene tillater.

– Jeg kan ikke fordra å tenke på meg selv som et offer, men dette har vært en livsendrende hendelse, med store økonomiske konsekvenser. Vi som familie er påført et stort sår, sier tobarnsfaren.

Han sier en eventuell høyesterettssak vil bli en ny belastning for familien, og karakteriserer gjerningsmennene slik:

– De er feige, som ikke er menn nok til å ta sin straff for noe de beviselig har gjort.