Hopp til innhold

Rumenske barn skal vitne i morgen

I straffesaken mot eks-politimannen Johan Martin Vie, skal fem rumenske barn og ungdommer han er tiltalt for å ha misbrukt, vitne i Bergen tingrett denne uken.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

De fem kommer til Bergen i kveld, etter å ha reist fra den rumenske byen Constanta i dag tidlig. De reiser fra hjembyen til hovedstaden Bucureşti med minibuss, og skal deretter ta fly til Bergen.

Les også:

De fornærmede barna og ungdommene reiser i følge med tolk og rumensk politi. Noen har også med seg foreldrene til Norge.

Det er Johan Martin Vies forsvarer, som har ønsket at de fornærmede skal flyes til Bergen. Opprinnelig var det planlagt vist video-avhør fra Romania.

Storaksjon

19. mars i år ble det iverksatt en storaksjon i den rumenske byen Constanta. På samme tidspunkt denne morgenen, ble det sendt ut team som skulle foreta ransakinger av boliger til antatte mellommenn, og leiligheter Johan Martin Vie skal ha leiet i byen.

Guttene som var identifisert på bilder beslaglagt hos den tiltalte nordmannen, ble også oppsøkt av politiet denne morgenen og innbrakt sammen med verger for å avgi forklaring.

Norsk politi var tilstede under denne storaksjonen i Romania.

Identitetskort hjalp rumensk politi

I Romania får alle personer et identitetskort med bilde når de fyller 14 år. I den nasjonale folkeregister-databasen registreres dette bildet opp mot navn og fødselsdato.

Det var ved hjelp av denne databasen at rumensk politi klarte å identifisere guttene Johan Martin Vie hadde tatt bilder av, alene eller sammen med seg selv.

Politietterforsker Crisan Silviu George fra Romania vitnet i tingretten idag, og fortalte hvordan han hadde jobbet for å identifisere guttene på bildene.

Politietterforskeren fortalte også at det pågår etterforskning i Romania av mellommennene, de som formidlet kontakt mellom den norske eks-politimannen og guttene han er tiltalt for å ha begått overgrep mot.

Etterforskeren fortalte også at aktor for saken i Romania, har krevd en medisinsk undersøkelse av guttene, både fysisk og psykisk. Denne undersøkelsen pågår nå. Når den er ferdig, vil det bli bestemt om det skal taes ut tiltale mot de personene som er siktet for å ha formidlet unge gutter til Johan Martin Vie.

Sinne og tårer

Etterforsker Crisan Silviu George fortalte også at foreldrene til guttene hadde reagert meget sterkt, da de fikk vite hva guttene deres hadde vært utsatt for.

– Jeg husker at faren til en av guttene fikk et raserianfall da han fikk vite dette. Alle foreldrene tok dette tungt, det var sinne og tårer.

Saken har vakt stor oppsikt i rumensk media, og etterforskeren forteller at både rettsvesen og befolkningen i Romania reagerer sterkt på denne type saker.