Röyksopp spilte live i tingretten

Torbjørn Brundtland og Svein Berge rigget opp til minikonsert i Bergen tingrett tirsdag. – Det er for å belyse en del forhold med saken som vi føler må belyses, sier Bergen.

Torbjørn Brundtland og Svein Berge rigget opp til minikonsert i Bergen tingrett tirsdag. – Det er for å belyse en del forhold med saken som vi føler må belyses, sier Bergen.

SPILTE LIVE: For å vise hvordan sangene «Lift» og «A Higher Place» ble til, spilte Röyksopp live i retten tirsdag.

Rune Lindbæk i tingretten

KREVER TREDEL: Rune Lindbæk krever 54.000 kroner og fremtidige inntekter av «A Higher Place».

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Dette er en demonstrasjon som skal vise tilblivelsen av «Lift» og «A Higher Place», sier Torbjørn Brundtland mens han rigger til lydutstyret i retten.

Röyksopp-duoen hadde med seg keyboards og mac-er da de møtte opp til rettssakens andre dag tirsdag.

NRK kunne ikke filme under selve fremførelsen, siden retten da var satt.

De to prøver å motbevise at Brundtlands tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk har rettigheter til låten «A Higher Place» fra debutalbumet «Melody A.M.» fra 2001.

Tirsdag ville de bruke synthesizerne for å vise hvordan de hevder Brundtland alene komponerte Drum Island-låten «Lift» fra 90-tallet, hvor Lindbæk er kreditert som medkomponist sammen med Brundtland.

– Brundtland programmerte, men jeg bidro med andre ting. Melodier, farger, sa Lindbæk da han forklarte seg i retten tirsdag, ifølge bt.no.

LES OGSÅ: – Svært sjelden å se slike rettssaker

Beskylder Röyksopp for løgn

Lindbæk mener duoen har brukt «Lift» som basis for «A Higher Place» og at han dermed har krav på både kreditering og royalties.

Under rettens første dag slo Röyksopp til med et motsøksmål. Brundtland mener han komponerte «Lift» på egen hånd og krever derfor alle rettigheter til verket.

– Det er jo løgn, sa Rune Lindbæk til NRK.no i går i en pause.

I et intervju med NRK.no før rettssaken sa Lindbæk at kravet hans mot Röyksopp ikke handler om penger. Kravet er på kun ca. 54.000 kroner, samt en tredel av fremtidige inntekter av den aktuelle låten.

Röyksopp: – Ubehagelig

– Dette er en veldig enkel sak. Jeg krever en tredjedel av «Higher Place». Vi har prøvd å ordne dette som gentlemen. Jeg hadde aldri trodd at dette skulle havne i retten, men det skal bli godt å få dette ut av verden, sa Lindbæk.

Ifølge Svein Berge i Röyksopp kommer motsøksmålet for «å korrigere de urettene som vi mener er gjort her». Han karakteriserer det som «ubehagelig» at tvisten mellom de tre gamle kompisene har nådd retten.

Röyksopp går til motsøksmål i låtkrangelen med tidligere samarbeidspartner Rune Lindbæk. – De lyver, svarer Lindbæk.

TIL MOTSØKSMÅL: Röyksopp-duoen svarte med motsøksmål mot Rune Lindbæk for å få fjernet ham som låtskriver på låten de to partene strides om.