Rødgrønt grep om Bergen

Høyre er i motvind på meningsmålingene i statsministerens hjemby Bergen. Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen ber de borgerlige velgerne hoppe ned fra gjerdet.

Martin Smith-Sivertsen

MOTVIND: Så langt går ikke veien for Martin Smith-Sivertsen og Høgre i Bergen. Nå ber han velgerne finne fram stemmesedlene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Vallogo

Han avviser at slaget er tapt, men erkjenner at de borgerlige uansett vil trenge hjelp fra KrF, som i Bergen er et blokkuavhengig parti.

– KrF må avgjøre selv hvem de vil støtte, men et ikke-sosialistisk flertall er absolutt innen rekkevidde, sier Smith-Sivertsen til NTB.

Nettstedet Poll of polls har gjort gjennomsnittsberegninger av tre ferske Bergen-målinger. Resultatet peker i retning av rødgrønn seier. Ap, SV, Senterpartiet, Rødt og Miljøpartiet De Grønne kaprer i alt 35 av 67 mandater i Bergen bystyre.

Fortsatt tro

InFact står bak to av målingene, utført for VG og Bergensavisen, mens Respons har gjort den tredje for Bergens Tidende. Kun denne siste ga borgerlig flertall, snittberegningene viser rødgrønn medvind.

Arbeiderpartiet oppnår drøye 33 prosent i snitt, nesten 10 prosentpoeng mer enn Høyre. Men Smith-Sivertsen mister ikke nattesøvnen av den grunn.

– Jeg har godt håp om et bra valg for Høyre i Bergen, men da må alle som ønsker et fortsatt borgerlig byråd komme seg ned fra gjerdet, sier han.

Byrådslederkandidat i Bergen, Harald Schjelderup er på Arbeiderpartiets valgkampåpning på Ny-Krohn

KLAR FOR Å OVERTA: Byrådslederkandidat i Bergen, Harald Schjelderup ligger godt an før det kommende valget.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Vippemakt

Byrådslederen har ingen tro på at Miljøpartiet De Grønne vil peke på ham etter valget, trass i at partiet selv oppgir at det ikke vil bestemme seg før etter valget for hvem det vil samarbeide med.

– MDG hører hjemme på venstresiden. De har en svært sammenfallende stemmegivning med Rødt i bystyret, sier han.

Mens Poll of polls snittberegninger gir MDG fem mandater og klar vippemakt, kan KrF også denne gang opptre som kongemakere i Bergen. Partiet har til ulike tider støttet Høyre så vel som Arbeiderpartiet i Bergen.

Skulle det bli rødgrønt flertall i Bergen, blir Arbeiderpartiets Harald Schjelderup ny byrådsleder.