Hopp til innhold

Rektor: – Vi har ikke nådd gjennom med forebygging knyttet til sex og narkotika

– Jenter er spesielt redd for å få dop i drinken sin, sier elevrådsleder.

Ragn sells rådalen jente russefest container

REDDE: Skoleelever er redde for å bli dopet på fest og russesamlinger. Elevinspektøren ved Sandsli videregående skole får høre narkotikarelaterte historier året rundt fra skoleelevene. Natt til 1. mai ble en jente (18) funnet i en container i Rådalen etter å angivelig ha blitt dopet ned på en russefest.

Foto: NRK

Etter russesamlingen ved Hordnesskogen sør i Bergen natt til 1. mai, har politiet mottatt anmeldelser om voldtekt og neddoping fra to yngre jenter.

Redde jenter

– Jentene er spesielt redd for å få noe i drinken sin som ikke skal være der, sier elevrådsleder Rebekka Dyngeland ved Sandsli videregående skole i Ytrebygda.

Hun forteller at det er i russetiden man hører mest om narkotika blant elevene, men at problemet ikke er spesielt for denne perioden.

Elevrådslederen kjenner flere eldre medelever som er redd for å delta på russesamlinger etter siste ukes hendelser i Hordnesskogen.

Stig Hammersland

BEKYMRET: Elevinspektør Stig Hammersland ved Sandsli vgs.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Ruset russ

I 2014 hadde politiet i Hordaland narkoaksjon mot syv videregående skoler. En av dem var Sandsli videregående skole. 45 elever i tredjeklasse ble tatt.

– Det er ikke utenkelig at det er noen i russekullet som bruker. Noe annet ville vært naivt å tro, sier rektor Rune Dolvik.

Det omfattende forbruket av narkotiske stoffer bekymrer medelever, skolepersonell og politi. Flere elever skal ha blitt ofre for neddoping også utenom russetiden.

– Tilbakemeldingene til oss er at elevene av erfaring vet at andre stoffer kan komme oppi flaskene deres, sier rektoren.

På fest stiller jenter med vin i sportsflasker, ifølge skoleledelsen.

– Det skulle jo være helt unødvendig. De skulle jo kunne stole på folk de fester med, sier elevrådsinspektør Stig Hammersland ved Sandsli videregående skole.

– Det er kynisk

Etter narkoaksjonen i 2014 har skolen hatt stort fokus på forebyggende arbeid knyttet til sex og narkotika.

– Vi undrer oss om lærdommen var så stor som vi antok. Vi har i hvetfall ikke nådd gjennom til de som bruker, sier rektor Dolvik.

– Jeg tenker at dette gjelder en liten gruppe som utnytter russen i festmodus som gjerne har lavere terske for å prøve ting de ikke burde. Det er rett og slett noe kynisk over dette, sier han.

Politiet bekrefter at det også er utenforstående som selger illegale stoffer til russ på store samlinger.

Stengt parkeringsplass ved Hordnesskogen

FOREBYGGING: Fra nå av skal skolen ta for seg 1.klassinger fra første stund ved Sandsli videregående skole.

Doper ned med GHB

Politiet tror flere russ føler seg presset til å bruke stoffer som marihuana, amfetamin, kokain og ecstasy.

Elevene selv sier det er det narkotiske stoffet GHB som blir brukt til neddoping, ifølge Hammersland.

Dette kan ikke politiet bekrefte, da blodprøven til den 18 år gamle jenten som anmeldte neddoping enda ikke er klar.