Rekordmange arbeidsinnvandrere flytter fra Norge

Nedgangstidene her i landet har ført til stor arbeidsledighet blant utenlandske arbeidere. Utvandringen fra Norge var i fjor den største som noen gang er registrert, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Polske NAV-Rådgivere

RÅDGIVERE: Liwia Synowiecka og Anna Siewiera er polske og jobber på NAV med å gi råd til arbeidsledige polakker. De opplever at mange nå velger å reise tilbake til hjemlandet, fordi det er svært vanskelig å få jobb.

Foto: Siri Løken

– I forrige uke var det en mann i 50-åra som bestemte seg for å reise tilbake til Polen, forteller Liwia Synowiecka.

Hun jobber som veileder på NAV-kontoret i Bergen Sentrum.

Mange som kommer til henne på NAV er arbeidsinnvandrere som har fått merke nedgangstidene i Norge. Flere har mistet jobben og vurderer nå å reise hjem igjen.

– De ser at de har sendt 20 jobbsøknader i løpet av den siste måneden uten å få noen tilbakemelding, sier Synowiecka.

I kø for rådgivning

Jardtrud Yndestad jobber også ved NAV i Bergen sentrum. Hun er avdelingsleder på kundekontoret og sier de har ansatt tre polske medarbeidere for å håndtere den store pågangen.

– Hver torsdag fra kl. 9.00–11.00 har vi åpen dag for polske arbeidssøkere. Da er det smekkfullt og kø i gangen fra kl. 8.30, forteller Yndestad.

Det er arbeidsinnvandrere som ikke snakker norsk eller engelsk er de som sliter mest i arbeidsmarkedet nå ifølge NAV-rådgiverne.

Aldri registrert så mange

Utvandringen var i fjor den største som noen gang er registrert viser tall fra Statistisk sentralbyrå

3500 polakker var blant dem som forlot landet. Men også blant arbeidsinnvandrere fra Sverige, Litauen og Tyskland er utflyttingen stor.

Jartrud Yndestad

LEDER: Jardtrud Yndestad ved NAV i Bergen sentrum. Hun er avdelingsleder på kundekontoret.

Foto: Siri Løken / NRK

– Innenfor bygg og industri er en stor andel av medarbeiderne utenlandske. Det er vanskelig for dem å få ny jobb, fordi markedet er veldig tungt, sier konsernsjef i Adecco Torben Sneve.

Bemanningsselskapet Adecco hadde ved begynnelsen av 2015 45 % utenlandske ansatte. I dag er tallet 37 %.

Sneve bekrefter mange reiser tilbake til hjemlandet fordi jobbutsiktene er dårlige nå.

Han mener Hordaland, Rogaland og Sørlandet er veldig hardt rammet. I Hordaland falt markedet med 17 % i fjor, ifølge Sneve.

Vil ikke tilbake til Norge

På Flesland jobber Pjotr fra Polen. Enn så lenge.

Han er i 40-årene og har jobbet for ulike byggeprosjekter i bergensområdet de siste fire årene. Nå reiser han hjem til ny jobb i byggebransjen i Polen.

– Det virker som om det går riktig vei i Polen, sier han.

Med gode engelskkunnskaper er han blant dem som har god sjanse til nytt arbeid i Norge, men han tor ikke han kommer tilbake hit.

– Jeg vil veldig gjerne bli i Polen for godt nå, sier han.