Hopp til innhold

Regjeringen opphever ekstraordinære tiltak i bergensområdet

Bergen og 13 andre kommuner i Vestland kan gå tilbake til å følge nasjonale smitteverntiltak fra mandag.

Bergen postkort

TILBAKE TIL NASJONALE TILTAK: Fra og med mandag går hele bergensområdet tilbake til de nasjonale tiltakene.

Foto: Marianne Løvland / NTB

Bergen og nabokommunene i Vestland sitt ønske om å få opphevet de regionale tiltakene ble i dag hørt.

Regjeringen har nemlig besluttet at bergensområdet kan gå tilbake til å følge de generelle nasjonale smitteverntiltakene fra og med mandag.

– Utbruddene i Bergen og Ulvik er nå så oversiktlige at vi kan avslutte de regionale tiltakene regjeringen besluttet 7. februar. Nå er det kommunene selv som må vurdere hvilke tiltak de vil ha utover nasjonale råd og bestemmelser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

14 kommuner

Regjeringens avgjørelse er i tråd med anbefalingene fra Helsedirektoratet.

Direktoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler også at de regionale tiltakene avsluttes én dag tidligere enn planlagt, forutsatt at utbruddet i Bergen ikke forverrer seg.

Dette er vestlandskommunene som går ut av ordningen med regionale tiltak fra og med 22. februar:

 • Alver
 • Askøy
 • Austrheim
 • Bergen
 • Bjørnafjorden
 • Eidfjord
 • Kvam
 • Osterøy
 • Samnanger
 • Ullensvang
 • Ulvik
 • Vaksdal
 • Voss
 • Øygarden

Ulvik, som har hatt et stort utbrudd av den engelske varianten, har allerede fattet lokale tiltak som gjelder fra mandag 22. februar og fram til 7. mars.

Voss, Kvam, Ullensvang og Eidfjord opplyste torsdag at de alle ønsket å gå tilbake til de nasjonale retningslinjene så fort som mulig, og heller innføre lokale tiltak ved behov.

Endring i nasjonale regler

De nasjonale reglene ble også endret i dag. De fleste nasjonale tiltakene blir videreført, men det blir lettelser for de yngste.

Endringene i de nasjonale tiltakene gjelder fra natt til tirsdag 23. februar. Les de nye nasjonale tiltakene her.

Bent Høie

AVSLUTTER REGIONALE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Bent Høie sier det nå er opp til kommunene selv å vurdere hvilke tiltak de vil ha utover nasjonale råd og bestemmelser.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Ba om å få tiltakene opphevet tidligere

De siste to ukene har innbyggerne i Bergen og omegnskommunene levd under ekstraordinære smitteverntiltak.

Årsaken er frykt for et større utbrudd av den sørafrikanske og engelske varianten av koronaviruset.

Bergen har i dag vært i møte med omegnskommunene for å bli enige om en anbefaling som skulle sendes videre til regjeringen.

Øygarden kommune sa torsdag til NRK at de vil tilbake til de nasjonale tiltakene allerede fra midnatt, altså natt til lørdag. Askøy vil det samme, ifølge BT.

Bergen derimot har anbefalt at endringen av tiltaksnivået skal gjelde fra og med mandag.

– Opprinnelig skal de nasjonale forsterkede tiltakene gjelde til og med mandag, men vi foreslår at de forsterkede tiltakene avsluttes søndag ved midnatt. Da kan vi bruke de gjenværende dagene til å styrke oversikten over smittesituasjonen og pågående utbrudd, sier byrådsleder Roger Valhammer i en pressemelding.

Byrådsleiar Roger Valhammer

MENER DE HAR KONTROLL: I går gikk byrådet i Bergen ut og sa at de mener de har god oversikt og kontroll. Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) ville derfor be om å få gå tilbake til nasjonale tiltak.

Foto: Julianne Flølo / NRK

Mener de har kontroll på utbruddet

Fremdeles blir det påvist tilfeller av mutert virus. Fredag melder Bergen kommune om fire nye tilfeller av sørafrikansk variant og fire nye tilfeller av den engelske varianten.

Det er i tillegg registrert 17 nye koronasmittede det siste døgnet.

I går gikk byrådet i Bergen ut og sa at de mener de har god oversikt og kontroll. De ba derfor om å få gå tilbake til de nasjonale tiltakene.

I dag ble det kjent at Helsedirektoratet og FHI anbefaler at nasjonale tiltak videreføres ut februar. Helsemyndighetene anbefaler likevel noen lettelser på tiltak som påvirker barn og unge.