Kritiserer regjeringen for å somle med TV2

Byrådet i Bergen mener kulturdepartementet er altfor sene med å sikre en ny TV 2-avtale. Kanalen sin allmennkringkasteravtale går ut i år.

TV2 nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise

SENDER FRA BERGEN: TV2s nyhetsstudio med Mah-Rukh Ali og Arill Riise.

Foto: TV2

Byrådet har sammen med opposisjonspartiet Høyre sendt brev til kulturdepartementet i håp om å få fortgang i arbeidet. Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) mener kulturministeren har sovet i timen.

– Den usikkerhet som nå er skapt om TV 2 sin fremtid er ikke bra for Bergen og heller ikke godt for mediemangfoldet eller demokratiet i Norge.

Harald Schjelderup

ER KRITISK: Byrådsleder Harald Schjelderup ønsker fortgang i arbeidet med en ny avtale for en kommersiell allmennkringkaster.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– For sent ute

Dagbladet skrev i november at TV2 vurderer å flytte fra Bergen, om ikke man får bedre rammebetingelser fra det offentlige.

Schjelderup mener regjeringen er altfor sent ute med å sikre TV 2 sin nyhetsproduksjon i Bergen.

– Regjeringen har nå nær sagt skutt TV 2's fremtid flere år frem i tid. Man skal vente på svar fra utvalg samtidig som konsesjonen løper ut i år. Vi er nå utålmodige og forventer at kulturministeren innleder en dialog slik at TV 2 kan bli værende i Bergen også i fremtiden.

Får støtte fra Høyre

Schjelderup er ikke alene i kritikken. Også opposisjonen er med på laget. Sammen med Høyres gruppeleder i bystyret, Martin Smith-Sivertsen har byrådet sendt et brev til regjeringen. Der ber de kulturministeren få fart på forhandlingene om en ny kommersiell allmennkringkasteravtale med TV 2.

– Det er viktig at vi lokalt dytter på. Med den store mediesatsingen som er i Bergen, blant annet med Bergen Media City, så er det veldig viktig at man også får avklart dette spørsmålet, sier Martin Smith-Sivertsen til NRK.

Martin Smith-Sivertsen

STØTTE FRA HØYRE: Martin Smith-Sivertsen er partiets gruppeleder i bystyret.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Uenig i kritikken

Avtalen med TV 2 går ut ved slutten av året. Selv om statssekretær Bård Folke Fredriksen i kulturdepartementet forstår usikkerheten i Bergen, mener han det er galt å påstå at regjeringen har sovet i timen.

– Selvfølgelig er det viktig å ha en kringkaster finansiert av reklame som er lokalisert i Bergen. Det er også regjeringens syn. Vi er klar over utålmodigheten, men det er viktig å understreke at vi har en avtale som varer ut 2016, og en ny avtale skal etter planen lyses ut i løpet av vårhalvåret.

– Det aller beste nå hadde jo vært at den nye kulturministeren ser på dette med nye øyne, gjør det som er høyst nødvendig, slik at TV 2 også for fremtiden har sitt hovedkontor i Bergen med en sterk nyhetsproduksjon i byen, sier byrådsleder Harald Schjelderup.

Bård Folke Fredriksen

UENIG I KRITIKKEN: Statssekretær Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet.

Foto: Olav Juven / NRK