Reddet 306 år gamle St. Jørgen kirke fra å brenne ned

Brannvesenet klarte å hindre at 306 år gamle St. Jørgen kirke i Bergen brant ned torsdag kveld. – Store antikvariske verdier er reddet, sier direktør Per Øyvind Riise i Bymuséet i Bergen.

Brannen i den gamle kirken ved Lepramuséet i Bergen brøt ut i 20.30-tiden torsdag kveld og er en av tre branner i Bergen sentrum som politi og brannvesen regner med er påsatt.

En kvinne meldte seg samme kveld på politihuset i Bergen og tilstod å stå bak tre brannstiftinger.

LES OGSÅ: – Alt fokus på å hindre spredning | - Det var heilt uverkeleg | - Vi sprang ut i smauet

– Sånt vi har mareritt om

– Dette er kvelden vi håpet aldri skulle komme. Dette er sånt vi har mareritt om, sier direktør Per Øyvind Riise ved Bymuséet i Bergen til NRK.no.

Torsdag kveld fikk museumsledelsen ta brannstedet nærmere i øyesyn, og Riise har med selvsyn konstatert at at kirken har fått betydelige vannskader, samt større skader i takkonstruksjonen.

– Brannen spredte seg svært fort til takkonstruksjonen. Kombinasjonen av gode brannvarslingsanlegg, et funksjonelt sprinkleranlegg og rask og effektiv innsats fra brannvesenet, hindret at kirken ble overtent, sier Riise.

Brann i kirkebygget ved Lepramuseet i Bergen

PÅTENT: Brannvesenet har konkludert med at noen har tent på kirkebygget på den siden som vender vekk fra veien.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Takkonstruksjonen tok fyr

Direktøren forteller at kirkebrannen er påsatt fra den siden av kirken som vender vekk fra Kong Oscars gate, og at ilden svært raskt spredte seg til takkonstruksjonen.

Brannvesenet var nødt til å knuse seg gjennom kirketaket for å få kontroll på flammene.

Kirken er en del av det fredete anlegget St. Jørgens hospital, bedre kjent som Lepramuséet. Kirkebygget er den eldste bygningen på anlegget og er fra 1707.

– Ville vært en fullstendig tragedie

– Muséet har i de senere år investert mye i både brannforebyggende og brannbegrensende tiltak. Dette ga tidlig varsling til brannvesenet, som var på stedet etter kort tid. Da var sprinkleranlegget allerede utløst, sier Riise.

– Hvor nær var vi at kirken kunne gått tapt?

– Uten de nye sikkerhetstiltakene, ville kirkebygget ha brent ned. Det ville vært en fullstendig tragedie. Dette bygget er en viktig del av den norske leprahistorien og har stor internasjonal betydning, sier Riise.

Vann- og røykskader på Latinskolen

Også den siste av de tre brannene, i Bergen Skolemuseum (gamle Latinskolen) i Lille Øvregate, tilhører Bymuséene i Bergen.

– Branntilløpet her ble slukket før brannen fikk utvikle seg. Brannen er påsatt og startet på innsiden av ytterkledningen, sier Riise.

Også dette bygget er fredet. Ifølge direktøren har bygget fått mindre vannskader på grunn av utløst sprinkleranlegg, samt noe røykskader.

– Vi har ikke fått noen opplysninger som tyder på at det er noen bestemt årsak til at to av våre bygg er rammet, sier Riise.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.