– Regjeringen bidrar til å spre fremmedfrykt

BERGEN (NRK): I sangen «Se deg ikke tilbake» tar Razika et oppgjør med den norske innvandringspolitikken. – Regjeringen bidrar til å gi grobunn for en farlig tankegang, sier Marie Amdam.

Razika

POLITISK: I «Se deg ikke tilbake» tar bergensbandet Razika tydelig standpunkt i flyktningdebatten. –Da innstrammingsforslagene kom i vinter, følte vi at vi måtte si noe om det, sier Marie Amdam (nr. to fra h.)

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Og hun burde bare sagt det til dem første gangen, «Nå stikker du herfra, og ser deg ikke tilbake!»

Slik går en av strofene i sangen «Se deg ikke tilbake» som har videopremiere på P3.no i dag. Det er ingen hemmelighet at sangen er et spark til Sylvi Listhaug.

Sylvi Listhaug

VIL IKKE KOMMENTERE: Sylvi Listhaug ønsker ikke å kommentere Razikas politiske utspill.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Problematisk og skremmende

– Som innvandrings- og integreringsminister fronter hun flyktningsaken. Men sangen er like mye et spark til regjeringen. Vi synes det er problematisk og skremmende at vi har en regjering som er med på å spre fremmedfrykt. De bidrar til å gi grobunn for en farlig tankegang; den om at innvandrere kommer hit som sankere som skal ta ifra oss ting, sier Amdam.

– Har dere fått noen respons fra Sylvi Listhaug?

– Nei, men vi leste et intervju i Dagbladet, der hun ble spurt om hun hadde fått med seg sangen. Hun sa bare at hun ikke hadde hørt på Razika, og kom nok heller ikke til å gjøre det, forteller Amdam.

Fikk drapstrusler etter 1. maitog

Bandet har vært tydelige i sine politiske standpunkt i andre saker, blant annet mottok de drapstrusler etter at de gikk i 1. maitog under parolen til Palestinakomiteen.

Men det er første gang de har laget en sang med politisk budskap. Responsen har ikke uteblitt.

– Folk synes det er kult at vi tør. Men vi har fått negativ respons også; meldinger på Facebook fra folk som sier de ikke ha «sånt kommunistvrøvl inn i livet». Men det ville være feil å gå på akkord med oss selv og våre overbevsininger kun for å tilfredsstille publikum.

Fantastisk mottakelse på Landås

Videoen er innspilt på transittmottaket på Landås.

– Mottakelsen var overveldende. Vi fikk oversatt teksten og fortalt om vårt standpunkt. Det var virkelig en vakker opplevelse. Jeg tror de trenger at andre ser hva de går gjennom. Og det var viktig for oss å vise frem personene denne flyktningkrisen handler om, de som sitter på mottak dag etter dag, og ikke aner hva som vil skje.

Asylmottaket på Landås nytt redigert bilde

LANDÅS: Razika fikk strålende mottakelse da de kom for å spille inn musikkvideo sammen med beboerne der.

Foto: Ole-Andre Lagmanndokk / NRK

– Tror ikke Sylvi Listhaug blir rausere

– Føler dere at dere får gjennomslag for budskapet ved å bruke musikken til å spre det?

– Jeg tror vi kan bidra til bevisstgjøring, til at lytterne skaper sine egne holdninger og tanker, enten de er enige eller uenige. Sånn sett tror jeg vi kan bidra til forandring. Men jeg tror selvfølgelig ikke at Sylvi snur eller blir rausere av at vi har skrevet denne sangen.

Verken innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug eller andre i den politiske ledelsen ønsker å kommentere saken overfor NRK.