Hopp til innhold

Hordalands-politikere rasende etter månekrasjet

Bare uker etter oljeminister Ola Borten Moe var på Mongstad og snakket varmt om CO2-rensingsprosjektet, legger han ned prosjektet. – Jeg er i sjokk, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.

Mongstad

LANDINGEN SOM KRASJE: I sin nyttårstale i 2006, sa Jens Stoltenberg at CO2-rensing på Mongstad var regjeringens månelandingsprosjekt.

Foto: StatoilHydro / N.N.

Åtte år og 20 milliarder kroner etter den rødgrønne regjeringen vedtok fullskala CO2-rensing på Mongstad, havarerte den såkalte månelandingen.

I stedet legger regjeringen opp til å starte et nytt prosjekt, hvor målet er å få opp en annet fullskala CO2-renseanlegg innen år 2020.

Fylkesrådsleder Tom-Christer Nilsen (H) er rasende på Jens Stoltenbeg & co, og spesielt olje- og energiminister Ola Borten Moe.

– Jeg er sjokkert. I begynnelsen av måneden var Borten Moe på Mongstad, uten at det kom frem noen indikasjoner på at dette kunne skje. Dette blir en meget dårlig arv fra den rødgrønne regjeringen, sier Nilsen om regjeringens «månelandingsprosjekt».

– Hadde Apollo-programmet vært styrt på samme måte, ville raketten gått rett ut i rommet og aldri landet på månen, legger han til.

Største punktutslipp i Norge

Lindås-ordfører Astrid Byrknes (H) tar også opp olje- og energiministerens besøk på Mongstad 4. september.

Tom Christer Nilsen

- DÅRLIG STYRING: – Hadde Apollo-programmet vært styrt på samme måte, ville raketten gått rett ut i rommet og aldri landet på månen, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– For bare et par uker siden var han her, og snakket varmt om CO2-renseprosjektet. Jeg er sikker på at det er realitetene fra Riksrevisjonens rapport som har innhentet dem, mener hun.

Tidligere denne uken ble det kjent at Riksrevisjonen kommer med flengende kritikk av CO2-prosjektet på Mongstad for store kostnadsoverskridelser.

– Når vi vet at Mongstad drives på konsesjon, som det største punktutslippet i Norge, så er dette svært oppsiktsvekkende, sier Byrknes.

– Regjeringen var for ambisiøs

Per Lerøy, Ap-ordfører i Austrheim, mener hans egne partisjefer har vært for ambisiøse.

Borten Moe og Solhjell

LEGGER NED: Olje- og energiminister Ola Borten Moe og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell annonserte fredag at fullskala-renseanlegget på Mongstad gis opp.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Vi har lenge visst at dette var et krevende prosjekt, som det var forbundet høye kostnader til. Politikerne har nok vært litt for ambisiøse i forhold til hva som er teknisk mulig innenfor en forsvarlig kostnadsramme, sier Lerøy.

Han minner om at mange eksperter advarte og frarådet regjeringens CO2-rensingsprosjekt på Mongstad.

– Det er store anlegg som må bygges, og de er både veldig energi- og kostnadskrevende. Det er allerede brukt 20 milliarder på dette, og det ville i tilleg kommet store driftskostnader, sier Lerøy.

Erkjenner kostnadsbrist

Da Ola Borten Moe offentliggjorde at regjeringen skrinlegger CO2-rensing på Mongstad fredag, erkjente han langt på vei av prosjektet kostet mer enn det smakte.

: Intervju med Jens Stoltenberg om Mongstad

Stoltenberg svarer på Mongstad-skrinleggelsen.

Også Stoltenberg erkjente situasjonen overfor NRK.

– Renseprosjektet har vist seg å vere dyrere enn vi la til grunn. Derfor satser vi på andre prosjekter, er Jens Stoltenbergs kommentar.

Regjeringen legger imidlertid til at teknologiutviklingen på Mongstad vil fortsette, og foreslår å bevilge 200 ekstra millioner til Teknologisenter Mongstad (TCM) de neste to årene.