Ap-veteranen fra havgapet trapper ned

KLEPPESTØ (NRK): Hun har vært folkevalgt sammenhengende i 38 år. Her forteller Ranveig Frøiland (69) hvorfor hun velger å trappe ned som politiker.

Ranveig Frøiland

FORTSATT AKTIV: Ranveig Frøiland fyller 70 år i september og varsler at hun nå trapper ned som aktiv politiker. Men hun har fortsatt flere viktige verv, blant annet er hun styreleder i Helse Bergen.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

Denne måneden fyller Arbeiderparti-veteranen fra Fjell 70 år. For første gang i sitt voksne liv følger sotrastrilen valgkampen fra utsiden.

Etter 20 år på Stortinget og en mannsalder i politikken har Frøiland varslet at hun ønsker å gire ned.

Viktige styreverv

– Nå blir jeg 70 år snart, så da er det naturlig å trappe ned. Ennå er jeg styreleder i Helse Bergen og sitter i BKK sitt styre. Etter 38 sammenhengende år som folkevalgt har jeg fått med meg så mye, sett stor utvikling og levd et interessant liv, sier Frøiland til NRK.

Hun synes det er godt å se at det gror politikken, og at det deltar ungdommer i valgkampen som har like stort politisk engasjement som hun selv hadde.

Sakene i lokalpolitikken, som angår enkeltmennesker, synes jeg er mest spennende, selv om man på Stortinget får være med å trekke de lange linjene.

Ranveig Frøiland, Ap-veteran

– Jeg unner alle unge som kommer opp nå, og har lyst til dette, lykke til med arbeidet. Det er kjekt å se at de er like entusiastiske som jeg selv var da jeg begynte som 17-åring. Valgkampen går fint uten meg, sier hun.

Karrierens høydepunkt

Frøilands første verv var i kultur- og sosialstyret i Fjell kommune. I 1985 ble hun for første gang innvalgt på Stortinget, og høsten 1996 toppet hun karrieren da hun ble utpekt som olje- og energiminister.

– Hva vil du selv trekke frem som høydepunkt i karrieren?

– Jeg har opplevd utrolig mye. Men det å være lokalpolitiker, som jeg var i tolv år før jeg reiste på Stortinget, var utrolig interessant.

– Vi har mange gode administrasjoner som det er kjekt å jobbe med, sier veteranen, for anledningen er kledd i rød hettegenser med Arbeiderpartiets roselogo på brystet.

Jeg tror de viktigste sakene for velgerne blir vei, i hvert fall vest for Bergen. Så tenker jeg at eldreomsorg, skole og de myke verdiene kommer til å bli viktig for dem som skal stemme.

Ranveig Frøiland

Fortsatt debattlysten

Frøiland satt på en av de fremste benkeradene da lokalpolitikere fra hennes eget nærområde, inkludert hjemkommunen Fjell, diskuterte viktige saker på NRKs valgfergesending fra Askøy 1. september.

– Hvordan var det å besøke NRKs valgferge på Kleppestø?

– Jeg synes alltid det er spennende å høre på debatter og kunne gjerne tenkt meg å være med i alle debattene selv! Og det har vært god debatt, synes jeg. Det er mye vi står felles om her på Vestlandet, og som vil gjøre det bedre for folk. Fellesskapet er uvurderlig for et velferdssamfunn, sier Frøiland.

Felles ansvar

– Er det fortsatt rom for Ap-politikk i Bygde-Norge?

– Ja, fellesskap kommer til å bli viktigere. Vi ser at vi er avhengige av hverandre. Det handler ikke om hva jeg har lyst til, ikke min valgfrihet, men det handler om hva som gagner alle best. Det vil mange ta et felles ansvar for.

Ranveig Frøiland skal heretter ha base hjemme på Fjell, men akter å oppfylle borgerplikten på valgdagen den 14. september.

– Jeg skal stemme Arbeiderpartiet, som alltid har ligget mitt hjerte nærmest.