Ransbølge i Bergen: Politiet frykter flere ran

I løpet av ni dager er det begått fire væpnede ran i Bergen. Politiet tror ikke ransbølgen er over. Nå ber de ansatte på kiosker og bensinstasjoner være på vakt.

Ran på Esso og politiet

FJERDE RAN PÅ NI DAGER: – Vi liker dette dårlig, sier Jan Martin Skulstad i politiet. Tirsdag kom en mann i sort hettegenser inn på Esso-stasjonen i Nattlandsveien i Bergen med en pistol i hånden. «Give me the money», ropte han til mannen bak kassen.

Foto: NRK

Sent tirsdag kveld kom en mann i sort hettegenser inn på Esso-stasjonen i Nattlandsveien med en pistol i hånden. «Give me the money», ropte han til mannen bak kassen.

Ran Deli de Luca

KIOSKRAN: Deli de Luca-kiosken i Torggaten i Bergen ble utsatt for ran 28. september.

Foto: Arne Ellingsen

I løpet av kort tid hadde Esso-raneren, beskrevet å være i 18-20-årsalderen, fått med seg penger fra bensinstasjonen, og stukket av. Raneren er fortsatt på frifot.

Det samme er personene som sto bak de væpnede ranene på en Deli de Luca-kiosk i Bergen sentrum 28. september, på Esso-stasjonen i Kanalveien og 7-eleven-kiosken på Støletorget 1. oktober.

7-Eleven på Støletorget i Bergen

KIOSKRAN: 7-eleven på Støletorget i Bergen ble utsatt for ran 1. oktober.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Heller ikke mannen som ranet et massasjeinstitutt i Bergen sentrum med pistol 26. august, er tatt.

– Å bli utsatt for ran, tror jeg er en ganske lite hyggelig opplevelse, for å si det mildt. At det har skjedd så mange episoder på kort tid, er i overkant. Vi liker jo dette dårlig, sier leder for allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Jan Martin Skulstad.

LES OGSÅ: Har hendene fulle etter tre ran på fire dagar

– Vi prøver så godt vi kan

Beskrivelsen av gjerningsmannen etter ranet på Esso-stasjonen tirsdag kveld, ligner veldig på beskrivelsen etter det forrige Esso-ranet: En engelsktalende mann med sort hettegenser og pistol.

Essostasjon i Bergen rana

BENSINSTASJONSRAN: Esso-stasjonen i Kanalveien i Bergen ble utsatt for ran 1. oktober.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Etter det første Esso-ranet avhørte politiet en mistenkt som senere ble sluppet fri.

– Vi tror ikke nødvendigvis det er samme person som står bak flere av ranene, men «modusen» er noe av det vi ser på. Om det er likheter i hvordan de opptrer, sier Skulstad.

Han mener det kan være tilfeldig at det har skjedd så mange ran på kort tid.

– Det er åpenbart noen som trenger penger, og velger å gå på kiosker og bensinstasjoner. Utbyttet er gjerne ikke så stort. Men det er snakk om fullbyrdede ranshandlinger, og det tar vi alvorlig. Vi prøver så godt vi kan å nøste i disse sakene og finne frem til gjerningsperson, sier Skulstad.

– De kan føle at de er trygge

Væpnet ran Bergen

RAN PÅ MASSASJEINSTITUTT: Et massasjeinstitutt i Nikolaismauet i Bergen ble 26. august utsatt for ran.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Politiet har etter ranene gått gjennom store mengder overvåkningsbilder, uten at det har ført til pågripelser.

– Kvaliteten er varierende. Man ser ikke alltid nøyaktig hvem det er, og de kan også være flinke å maskere seg, sier Skulstad.

Han medgir at politiet frykter flere ran i tiden som kommer.

– Ja, det er en naturlig tanke, når vi ikke har pågrepet noen. At her kan noen fortsatt føle at de er trygge, og prøve flere ganger, sier Skulstad.

Ber befolkningen om tips

Jan Martin Skulstad

ROSER DE ANSATTE: – De ansatte som har vært utsatt for ran den siste tiden har vært flinke. De har opptrådt slik vi håper de skal gjøre, sier leder for allmennseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, Jan Martin Skulstad.

Foto: NRK

Politiet sier de i tillegg til det vanlige etterforskningsarbeidet har økt fokus på å være synlige.

De går nå også ut med en oppfordring til befolkningen generelt, og kiosk- og bensinstasjonsansatte spesielt, om å følge ekstra godt med.

– Vi ber publikum og de som jobber på slike objekter om å være årvåkne. Hvis det sitter noen der ute og vet noe, så er vi veldig fornøyde hvis vi kan få ta del i den informasjonen. Det vil hjelpe oss, sier Skulstad.

Ran på Esso i Nattlandsveien i Bergen

BENSINSTASJONSRAN: Esso-stasjonen i Nattlandsveien i Bergen ble utsatt for ran tirsdag 6. oktober.